Ziua Mondiala a Diabetului Zaharat

Anunţ important făcut de Ministerul Sănătăţii: Schimbări în Programul naţional de diabet

13.09.2018

Ministerul Sănătăţii anunţă schimbări importante în Programul naţional de diabet. Mai exact, la propunerea instituţiei, Guvernul a aprobat o Hotărâre de Guvern prin care se reorganizează Programul naţional de diabet zaharat.

Programul naţional de diabet este finanțat din bugetul Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS).

Modificările au drept scop asigurarea accesului bolnavilor cu diabet  la mijloace de monitorizare și control a nivelului glicemiei.

Programul national de diabet. Două subprograme

Prin urmare, Programul național de diabet va cuprinde încă două subprograme. Este vorba de Subprogramul de diabet zaharat tip 1 şi de Subprogramul de diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice şi diabet gestațional.

În plus, ordonanţa reglementeză şi cadrul legal pentru ca pacienții cu diabet zaharat să primească dispozitive medicale. Mai exact, este vorba de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum de consumabile pentru aceste dispozitive medicale.

Datele Ministerului Sănătăţii arată că printre cei care vor primi aceste dispozitive medicale se regăsesc și 3600 de copii.

Programul national de diabet. Controlul glicemiei

Controlul glicemiei în cazul pacienților cu diabet zaharat tip 1 este extrem de important. Doar aşa se poate evita riscul de apariție a complicațiilor acute.

Persoanele cu diabet vor primi dispozitivele pe baza unor criterii stabilite de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății.

Ce spune ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii afirmă că aceste dispozitive vor aduce o îmbunătățire a calității vieții pacienților.

„În primul rând, măsura aprobată de Guvern astăzi va duce la o îmbunătățire a calității vieții pacienților care suferă de această afecțiune. De asemenea, pe termen lung, estimăm și o scădere a costurilor pentru tratamentele complicațiilor acute și cronice cauzate de lipsa unei monitorizări optime a valorilor glicemiei”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Un dispozitiv şi pentru pacienţii care suferă de epilepsie

Tot prin Ordonanţă a fost introdus și un nou dispozitiv medical în Subprogramul de diagnostic şi tratament al epilepsiei. Astfel, dispozitivul de stimulare cerebrală profundă va fi acordat bolnavilor cu epilepsie rezistentă la medicamente.

„Prin introducerea acestui dispozitiv, pacienții cu epilepsie rezistentă la tratament medicamentos au la dispoziție toate cele trei proceduri disponibile în practică medicală. În acest fel, cazurile care până acum necesitau tratament în străinătate, vor putea fi rezolvate în țară”, a mai declarat Sorina Pintea.

Citeşte şi Vaccinul anticancer poate deveni realitate în curând

 

 

 

 

 

O părere la “Anunţ important făcut de Ministerul Sănătăţii: Schimbări în Programul naţional de diabet

  1. Pingback: Legatura dintre autism si schizofrenie | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.