Stiri: Logistica

Programul Posta Verde

Programul Poşta Verde: 15 autoutilitare electrice destinate Prioripost

15.12.2020

Programul Poşta Verde. Compania Naţională Poşta Română se numără printre primele companii de stat care începe implementarea Pactului Verde European, prin cumpărarea a 15 autoutilitare electrice destinate poştei de curierat rapid Prioripost. Compania contribuie în acest fel la reducerea emisiilor de carbon din Bucureşti şi la diminuarea impactului asupra mediului.

Programul Poşta Verde. Autoutilitare electrice

În strategia Comisiei Europene referitoare la Pactul Verde European (Green Deal) se pune accent pe folosirea eficientă a resurselor şi trecerea către o economie circulară, mai curată. Având în vedere că activitatea de curierat este a treia sursă de poluare în Bucureşti, Poşta Română a decis cumpărarea unui lot de autoutilitare electrice, fiind printre primele companii de stat care investeşte în transportul ecologic.

Cele 15 autoutilitare electrice au fost cumpărate de la SC Renault Commercial Roumanie SRL, companie care a câştigat licitaţia iniţiată de Poşta Română. Vehiculele, modelul Renault Kangoo ZE, în versiunea cu 2 locuri și echipare Confort ZE 33, vor fi folosite de către Sucursala Servicii Express, în Bucureşti, şi vor înlocui, parţial, maşinile cu o vechime mai mare de 10 ani, cu un grad de uzură avansată. Odată cu autovehiculele, s-au cumpărat şi 8 staţii de reîncărcare a câte două prize de câte 22 kw, ce au fost montate la sediul companiei, situat pe Calea Giuleşti nr. 6-8, în Bucureşti.

Programul Poşta Verde. Valoarea contractului

Valoarea totală a contractului este de 2,27 milioane lei. Acesta reprezintă:

  • contravaloarea autoutilitarelor
  • contravaloarea staţiilor de încărcare necesare,
  • contravaloarea serviciilor de asigurare CASCO şi RCA

”Strategia Comisiei Europene referitoare la Pactul Verde European pune accent asupra companiilor cu grad ridicat al amprentei de carbon, ceea ce influenţează politicile de dezvoltare, inclusiv politicile Poştei Române. Autoutilitarele electrice achiziţionate vor contribui la reducerea emisiilor de noxe pentru activitatea de curierat poştal care se desfăşoară cu intensitate în aglomerările urbane. Participând la diminuarea efectului de seră din atmosferă, suntem, aşa cum spune şi sloganul companiei”, a declarat Horia Grigorescu, Directorul General al Poştei Române.

Programul Rabla

Achiziţia s-a realizat prin „Programul naţional privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024”. Astfel, prin casarea a 15 autovehicule cu vechime mai mare de 10 ani, compania a obţinut 772.500 lei (valoarea totală a tichetelor Rabla Clasic şi Rabla Plus). Suma fost utilizată pentru plata parţială a autovehiculelor.

Compania Naţională Poşta Română face demersuri pentru a extinde programul „Poşta Verde”. Compania este în contact direct cu Ministerul Fondurilor Europene şi DG Reform (Direcţia Generală Sprijin pentru Reforme Structurale) pentru finanţarea asistenţei tehnice.

De asemenea, conducerea companiei analizează posibilitatea ca staţiile de încărcare să poată fi folosite şi de către alte personele fizice sau juridice. Acest lucru s-ar putea face în baza unui abonament lunar.

Programul Poşta Verde. Ce spun reprezentanţii Renault

”Renault este recunoscut ca pionier al mobilității 100% electrice şi singurul constructor care are în gama sa vehicule utilitare cu zero emisii, adaptate diferitelor nevoi de utilizare ale companiilor. Ne bucurăm că Poșta Română este unul dintre promotorii utilizării acestei soluții de mobilitate sustenabile, dovedind, încă o dată, preocuparea susținută față de protejarea mediului, dar și față de clienții săi”, a declarat Istvan Lorinczi, Directorul De Vânzări Speciale al Renault Commercial Roumanie.

Citeşte şi Topul companiilor din sectorul telecomunicaţiilor din România în 2020. Cine deţine cea mai mare cotă de piaţă?