De anul viitor, programul guvernamental Prima Casă ar putea fi sistat. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat ieri că va face o analiză şi că în noiembrie va decide dacă acesta poate continua sau nu.
La începutul lunii, a intrat în vigoare a Ordinului nr.1119/2015, emis de Ministerul Finanțelor Publice, care aduce modificări importante în modul de funcţionare al programului Prima Casă.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a anunţa atunci că odată cu aplicarea noii legislaţii, beneficiarii Prima Casă vor avea posibilitatea achiziționării unei noi locuințe, cu suprafață utilă mai mare sau cu o valoare mai mare decât locuința achiziționată inițial prin program, cu condiția ca aceasta să fie vândutp prin vanzare-cumpărare cel mai târziu până la data încheierii contractului de vânzare –cumpărare a noii locuințe.
De asemenea, creditul acordat inițial în cadrul Programului trebuie să fie lichidat până la data încheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuințe.
În acelaşi timp, plafoanele anuale de garantare vor fi gestionate în sistem revolving, astfel încât se va asigura continuitatea programului. Prin urmare, sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor la scadență sau anticipat se vor reîntregi plafonul total al garanțiilor și se vor utiliza de către finanțatori pentru acordarea de noi garanții.
De la implementarea programului Prima Casă până în prezent au fost acordate peste 157.000 garanții, în valoare de peste 13 miliarde lei, pentru susţinerea de finanțări destinate achiziţionării sau construcţiei de locuinţe în valoare de peste 26 miliarde lei.