Banci Noua Casa 2021

Programul Prima Casă va continua şi în 2016

29.12.2015

Programul guvernamental Prima Casă va continua şi în 2016, Executivul alocând pentru anul viitor un plafon suplimentar de garanții de 1,3 miliarde de lei, la care se adaugă 200 de milioane de lei din sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor în derulare. Astfel plafonul total ajunge la 1,5 miliarde de lei anul viitor, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat de Ministerul Finanțelor .

Reprezentanţii MFP au afirmat, în proiect, că în stabilirea plafonului de garanții care pot fi emise în cadrul Programului Prima Casă s-a avut în vedere creșterea venitului disponibil al populației, în condițiile măsurilor de relaxare fiscală și de creșteri salariale adoptate, precum și a perspectivelor de creștere economică, toți acești factori favorizând relansarea creditării în economia românească.

Cu toate acestea, plafonul va fi redus aproape la jumătate față de 2015, când plafonul inițial, de 2,6 miliarde de lei, a fost suplimentat pe final de an cu 200 de milioane de lei, astfel încât suma garanțiilor acordate în cadrul programului a ajuns la 2,8 miliarde de de lei.

În acelaşi timp, statul reduce marja de dobândă maximă pe care băncile o pot percepe pentru astfel de credite de la 2,5 puncte procentuale peste ROBOR la trei luni, la 2 puncte.

„Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor și având în vedere nivelul actual al condițiilor de dobândă aferente creditelor ipotecare față de cele aferente momentului inițial al stabilirii ratei dobânzii aferente creditelor acordate în cadrul programului se propune o modificare a nivelului ratei de dobândă în sensul reducerii marjei maxime aplicate la ROBOR 3M de la 2,5% la 2%”, se arată în proiectul de act normativ.

De la lansarea programului Prima Casă, în 2009, până în prezent, au fost acordate peste 166.000 de garanții. În 2015, au fost emise 30.070 de garanții în valoare de 2,52 miliarde de lei.