Stiri: Finante

Programul REACT-EU 2021

Programul REACT-EU 2021. Fonduri suplimentare pentru România

05.10.2021

Programul REACT-EU 2021. Comisia Europeană a aprobat acordarea unor resurse suplimentare în valoare de două miliarde de euro pentru Italia, Spania, Luxemburg şi România, în cadrul pachetului „Asistenţă în materie de redresare pentru coeziune şi teritoriile Europei” (REACT-EU), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Programul REACT-EU 2021. 56 milioane de euro pentru România

În România, 56 milioane de euro vor fi investite pentru a oferi sprijin material pentru grupurile dezavantajate, precum mese calde, asistenţă pentru copiii defavorizaţi sub formă de rechizite şcolare, precum şi asistenţă pentru mamele dezavantajate prin trusouri pentru nou-născuţi.

Fonduri pentru Italia

În cazul Italiei, programul operaţional naţional „Guvernanţă şi Capacitate Instituţională” va primi 1,2 miliarde de euro, iar din această sumă 761 milioane de euro vor merge spre achiziţionarea a 68 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului.

Câţi bani primeşte Spania?

În Spania, „Comunidad Valenciana” va primi resurse suplimentare în valoare de 690 milioane de euro pentru a furniza, printre altele, capital de lucru celor mai afectate IMM-uri şi a consolida investiţiile în infrastructura de bază pentru cetăţeni, inclusiv în sectoarele sănătate şi educaţie.

Luxemburg va primi 69 milioane de euro

Luxemburg va primi 69 milioane de euro pentru a sprijini testarea pe scară largă pentru coronavirus şi achiziţionarea de vaccinuri, precum şi investiţii în sustenabilitate precum electrificarea reţelei naţionale de autobuze.

Redresarea în urma crizei provocate de pandemie

REACT-EU este o iniţiativă care continuă şi extinde măsurile de reacţie la criză şi de redresare în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19. Aceasta va contribui la o redresare verde, digitală şi rezilientă a economiei prin adăugarea de resurse suplimentare în valoare de 50,6 miliarde de euro (la preţuri curente) la programele existente ale politicii de coeziune.

Citeşte şi Planul de Redresare şi Rezilienţă al României, aprobat de Comisia Europeană