Stiri: Energie

Contribuție OCDE 2023

MIPE lansează în consultare publică programul REPowerEU: 1,4 miliarde de euro pentru România

18.03.2023

Programul REPowerEU. Situația geo-politică și economică a Uniunii Europene și, în particular a regiunii României, s-a schimbat substanțial de la momentul adoptării Planului Național de Redresare și Reziliență în luna noiembrie a anului 2021. Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat major perspectivele macro-economice, în urma apariției unei noi crize cu efecte deosebite în plan energetic, dar și în plan agroalimentar, inclusiv în lanțurile de aprovizionare și în schimburile comerciale.

Ca răspuns la aceste dificultăți și perturbări de pe piața energiei, Comisia Europenă a inițiat REPowerEU, un plan menit să asigure independența Europei față de combustibilii fosili din Rusia până în 2030.

Ce spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene?

„Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) este instrumentul central prin care punem în aplicare REPowerEU, fiind o sursă de finanțare suplimentară din partea Uniunii Europene, inițiată la solicitarea României și a altor două țări. Statele membre trebuie să adauge un capitol dedicat în cadrul planurilor lor de redresare și reziliență pentru a direcționa investițiile către obiectivele prioritare ale REPowerEU, iar aici solicităm sprijin din partea societății civile.

Noi, în baza celor 1,4 miliarde de euro pe care îi avem, am urmărit în realizarea planului să asigurăm capacitatea de reziliență a sistemului energetic românesc, prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile (solar și hidroenergetic). În plus, vizăm decarbonizarea industriei prin creșterea eficienței energetice a infrastructurii și a echipamentelor utilizate, dezvoltarea capacităților de stocare și transport, precum și, eficientizarea și digitalizarea proceselor și calificarea resurselor umane în raport cu cerințele specifice sectorului de energie regenerabilă, dar și cu siguranța alimentării imediate cu gaze naturale”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Programul REPowerEU. 1,4 miliarde de euro pentru România

REPowerEU aduce României o finanțare nouă de 1.440.391.220 euro (din care 1.397.228.597 euro alocare RePowerEU și 43.162.623 euro rezerva de ajustare la BREXIT) pentru investiții strategice în domeniul cheie al siguranței energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producție și stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice). Setul de măsuri propuse (economisirea energiei, diversificarea capacităților de producție, asigurarea lanțului de aprovizionare etc.) va consolida reziliența sistemului energetic național cu impact pozitiv în sprijinirea accelerării tranziției Europei la o energie curată.

Astfel, în concordanță cu cadrul normativ național privind transparența decizională în administrația publică, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează procesul de consultare publică pentru transmiterea propunerilor de reforme și investiții pentru noul capitol REPowerEU de către actorii interesați.

Citește și Ajutor de minimis pentru producţia de legume în spaţii protejate: Până când se pot depune cererile de finanţare?