Slide

Stiri: Economie

Programul Start Up Nation

Un nou proiect de lege pentru programul Start Up Nation

16.12.2019

Programul Start Up Nation vine cu un nou proiect de lege. Acesta completează și modifică cadrul legislativ în care s-au derulat primele două ediții ale Start Up Nation, programul guvernamental care, timp de doi ani, a subvenționat cu 44.000 de euro afacerile antreprenorilor aflați la început de drum.

Programul Start Up Nation. Modificările, solicitate de mediul de afaceri

Inițiatorul proiectului, Ștefan Radu Oprea, fost ministru pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a declarat că modificările „au fost solicitate de către mediul de afaceri” și că vizează „criteriile privind evaluarea online a planului de afaceri, a grilei de punctaj, precum și a criteriilor de eligibilitate.”

Coduri CAEN

Astfel, domeniile de activitate au fost fost flexibilizate și detaliate prin intermediul codurilor CAEN. Fiecare cod urmează, prin urmare, să primească un punctaj anume. Faptul de a desfășura activități în domeniul productiv, de exemplu, nu înseamnă neapărat obținerea punctajului maxim, acesta având valori de:

  • 10 puncte
  • 15 puncte
  • 20 puncte

Programul Start Up Nation. Inovarea

Inovarea (implicând un contract de furnizare de produse către o intreprindere mare, un certificat de la o universitate că firma a desfășurat activități de cercetare relevante sau folosirea unui brevet de invenție girat de OSIM) va primi 10 puncte.

Cofinanțare

Cofinanțarea contribuie și ea la punctaj:

  • 15 puncte pentru 6000 lei
  • 10 puncte pentru 5000 lei
  • 5 pentru 4000 lei

Programul Start Up Nation. Asociații

Implicarea unor acționari sau asociați care, în trecut, au fost acționari în alte firme conduce la pierderea a 10 puncte.

În schimb, studiile superioare aduc 5 puncte.

Digitalizare

Digitalizarea afacerii contează și ea. Un site de prezentare a companiei, programele informatice de contabilitate sau facturarea electronică iau, fiecare, 2 puncte. 4 puncte sunt acordate pentru aplicațiile online pentru preluarea comenzilor.

De asemenea, alocarea unui procent de 50% din cheltuielile eligibile în echipamente verzi sau în cele care utilizează energie regenerabilă primește 5 puncte.

Despre Start Up Nation

Programul a fost lansat  în 2018. Atunci au fost depuse peste 19.200 planuri de afaceri, din care au fost selectate 10.000, încheiate 8.444 de contracte și finanțate 7.259 proiecte.

Cea de-a doua ediție a avut 33.514 planuri de afaceri depuse, 13.005 proiecte verificate, 10.000 de antreprenori chemați pentru contractare și 9.747 contracte semnate.

Citește și Unde găsești brazi de Crăciun ieftini? Prețuri 2019 pentru toate magazinele