Stiri: Agricultura

Programul TOMATA 2020

Programul TOMATA continuă și în anul 2020

17.02.2020

Programul TOMATA 2020. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că „Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, continuă și în anul 2020. Termenul limită de înscriere în program este 15 aprilie 2020.

De asemenea, termenul limită de valorificare a producției este 15 iunie 2020, inclusiv.

Programul TOMATA 2020. Registru de evidență

Pentru a avea siguranța că tomatele ce vor fi oferite populației vor avea o calitate cât mai bună, beneficiarii trebuie să deţină un registru de evidență a tratamentelor de protecție a plantelor, ce va fi verificat de către inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare.

Reprezentanții Direcțiilor pentru Agricultură Județene efectuează verificări la începutul rodirii și înainte de începerea recoltării în vederea evaluării producției.

Programul TOMATA 2020. Bugetul alocat

Bugetul total al programului pentru Ciclul I este de aproximativ 40 milioane euro. Beneficiarii trebuie să valorifice o cantitate de 3 tone/1.000 mp.

Modificările din 2020

Principalele modificări pentru 2020 au avut în vedere îmbunătățirea programului. Doar așa consumatorii vor putea să beneficieze de tomate de calitate din producția autohtonă.

De asemenea, ca element de noutate, în 2020, verificarea preliminară a dosarelor și instruirea fermierilor privind respectarea normelor de utilizare a produselor de protecția plantelor se va realiza de către reprezentanții Direcțiilor pentru Agricultură județene și respectiv, de către inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare, la Primăria localității respective.

Măsura va fi luată în special pentru cele câteva județe unde sunt foarte mulți beneficiari și pentru a veni în sprijinul fermierilor.

Citește și Programul FUTURE – Construiește cu pasiune 2020. O nouă ediție la Cluj-Napoca