Stiri: Energie

Proiect inovativ: Elevii români au proiectat un loc de joacă pentru copii care produce energie

08.10.2015

Elevii români împreună cu colegii lor norvegieni au proiectat un loc de joacă ce produce energie verde. Iniţiativa de găsire a unor soluții sustenabile la provocări din domeniul protecției mediului, dezvoltării durabile și energiei face parte din proiectul educațional Greenovation Challenge, derulat la nivel național de organizația Junior Achievement (JA), la care iau parte peste 900 de liceeni din zone montane ale României și Norvegiei.

Ideea echipei de elevi – EnergyGround – a fost declarată câștigătoare într-o competiție de proiecte de sustenabilitate, organizată în Norvegia cu ocazia unui schimb de experiență română-norvegian.

Parcul EnergyGround permite producerea și stocarea de energie în urma activităților sportive. Astfel, în acest loc de joacă al viitorului, activități precum pedalatul sau săritul corzii transformă mișcarea în energie cu ajutorul unor echipamente speciale, dotate cu senzori, panouri fotovoltaice și cu monitoare pe care rulează animații explicative despre energia regenerabilă.

”Prin această experiență am învățat să am mai multă încredere în mine, mi-am depășit temeri și limite, mi-am făcut prieteni, am avut ocazia să iau parte la activități pe care în mod normal nu le-aș fi putut realiza în România sau la școală. Alături de echipa mea, am câștigat locul întâi la competiția proiectului, dar cel mai mare câștig a fost faptul că am înțeles că preocuparea pentru natura nu are granițe, limite de limbă sau prejudecăți”, a spus  Teodora Elena Ghiuță, elevă la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului.

Elevii  au lucrat în echipe mixte pentru a rezolva o provocare de dezvoltare durabilă cu abordare cât mai creativă, având de ales între două teme: energia regenerabilă și casa viitorului.

”Greenovation Camp constituie un fantastic exercițiu de socializare care reușește să creeze punți de legătură între experiența Norvegiei și a României în domeniul dezvoltării durabile, cu atenție deosebită acordată aspectelor ce țin de utilizarea inteligentă a resurselor regenerabile. Ne simțim privilegiați să aducem o contribuție acestor activități care sunt, de fapt, un generator de idei, menit să susțină dezvoltarea durabilă a zonelor de munte”, a spus Andrei Coca, asistent de proiect în cadrul Asociației Romontana, partener al proiectului.