Stiri: Constructii

Proiecte birouri 2020

Ce proiecte de birouri vor fi finalizate în 2020?

13.12.2019

Proiecte birouri 2020. Stocul de birouri moderne din marile centre regionale ale țării noastre – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov – va atinge pragul de 1 milion de metri pătrați în 2020, cu o întârziere de aproape un an față de estimările inițiale. Acest lucru se va întâmpla în ciuda faptului că 2019 a fost un an record în ceea ce privește livrările, cu un volum de aproape 130.000 de metri pătrați, potrivit raportului Office Market Regional Cities, realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

Proiecte birouri 2020. Cea mai dezvoltată piață

La finalul primului semestru din 2019, stocul din aceste orașe se ridica la 872.000 mp, urmând să ajungă la 910.000 mp la finalul anului. Clujul continuă să fie cea mai dezvoltată piață, cu un stoc de 330.000 de metri pătrați, fiind urmat de:

  • Timișoara (227.000 mp)
  • Iași (185.000 mp)
  • Brașov (130.000 mp)

Sectorul de birouri din Cluj a fost în 2019 și pe radarul investitorilor. Interesul lor s-a concretizat prin achizițiile realizate de grupurile:

  • Dedeman (The Office)
  • White Star (Liberty Technology Park)

Proiecte birouri 2020. Estimări

Pentru anul 2020 este estimată livrarea unor spații cu o suprafață de cel puțin 114.000 de metri pătrați. Cele mai importante livrări anunțate sunt:

  • proiectul Record Park dezvoltat de grupul Speedwell în Cluj
  • cea de-a treia clădire a proiectului ISHO realizat în Timișoara de Mulberry Development
  • AFI Park Brașov

La acestea se adaugă proiecte realizate de dezvoltatori imobiliari, grupuri precum Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, sau Continental, cel mai mare producător de componente auto. Acestea investesc în sedii proprii în Cluj, respectiv Iași.

Proiecte birouri 2020. Tendințe

Mihaela Mihai, Consultant Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: “Analizând cele mai importante clădiri de birouri a căror livrare este așteptată în 2020, observăm că tendința proiectelor mixte s-a propagat rapid și în orașele regionale, atât ISHO Timișoara, cât și Record Park Cluj și AFI Park Brașov fiind parte a unor dezvoltări cu funcțiuni multiple. În același timp, grupul Iulius continuă să ridice noi clădiri de birouri în jurul mallurilor deținute în Timișoara, Cluj și Iași, monetizând sinergiile dintre cele două tipuri de investiții. Practic, aceste proiecte contribuie la crearea unor noi micro-centre moderne, contribuind semnificativ la dezvoltarea economică, dar și la viața socială a acestor orașe.”

Proiecte birouri 2020. Închirieri

Activitatea de închiriere din aceste orașe a fost susținută în special de companiile din sectoarele IT și BPO. Cele mai mari tranzacții din ultimul an au vizat suprafețe cuprinse între 4.000 și 5.000 de metri pătrați.

Ratele de neocupare

Ratele de neocupare continuă să fie scăzute. Acestea sunt cuprinse între 3% la Iași și 9% în Timișoara, în proiectele moderne, cu poziționare centrală, rata de disponibilitate fiind aproape de 0%.

Chiriile au rămas stabile. Acestea pornesc de la 11 – 13 euro / mp / lună în Brașov și putând atinge pragul de 15 euro / mp / lună în Cluj și Iași.

Proiecte birouri 2020. ”Piața de birouri este în continuare insuficient dezvoltată”

Cristi Moga, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox: „Raportat la numărul de studenți și absolvenți din aceste orașe, considerăm că piața de birouri este în continuare insuficient dezvoltată. În ultimii ani, a crescut numărul jucătorilor activi, dar cu toate acestea 9 dintre cei mai mari 10 dezvoltatori și proprietari de birouri din București nu sunt deocamdată activi în orașele regionale. Ne așteptăm ca, pe termen mediu, competiția între dezvoltatori să se intensifice și în aceste orașe, oferind astfel o varietate mai mare de opțiuni companiilor care își doresc să își stabilească și dezvolte afacerile în marile centre regionale”.

Citește și Se redeschide magazinul Lidl din Sfântu Gheorghe!