Stiri: IT&C

Proiecte Smart City. Electrogrup

Electrogrup a demarat implementarea primului proiect Smart City integrat din România

26.02.2020

Proiecte Smart City. Electrogrup, companie membră a grupului E-INFRA, în asociere cu Urban Scope, a anunțat că a demarat implementarea primului proiect Smart City integrat din România – modernizarea stațiilor de așteptare a mijloacelor de transport public din Piatra Neamț. Este vorba de un contract în valoare de peste 21.1 milioane lei.

Proiecte Smart City. Ce spune conducerea Electrogrup?

„După mai mulți ani de explorat aceasta piață Smart City, după numeroase conferințe de specialitate și proiecte pilot, anunțăm astăzi trecerea de la concept la implementare a primului proiect din România ce prevede integrarea mai multor soluții de tip Smart City, ce acoperă componentele de infrastructură esențiale ale unui oraș care se dorește inteligent – de la mobilitate și arhitectură urbană, la măsurarea traficului rutier și a calității mediului, toate integrate într-o platformă unică, amplasată într-un centru de comandă modern.

După părerea mea, această soluție este cel mai important pas făcut de un oraș din România, în cursa de a deveni un oraș inteligent, iar impactul se va vedea în creșterea calității vieții în Piatra Neamț, care este în fond obiectivul principal al dezvoltărilor urbane durabile. Avem convingerea că și alte orașe vor demara proiecte similare, iar Electrogrup este deja pregătit să fie un partener cu experiență în astfel de implementări”, a declarat Adrian Florea, CEO Electrogrup.

Proiecte Smart City. Contractul

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor, semnat pe 25 februarie 2020, demarează cu o etapă de proiectare, realizată de Urban Scope, iar durata totală de execuție a proiectului este de 25 de luni.

Noile stații de așteptare din Piatra Neamț vor fi echipate cu:

 • WiFi
 • ecrane tactile multimedia
 • porturi USB pentru încărcarea smartphone-urilor
 • panouri fotovoltaice
 • camere inteligente ce permit analiza video și monitorizarea traficului
 • senzori de mediu
 • informații de trafic pentru călători
 • Acestea vor fi operate printr-un centru de comandă.

Proiecte Smart City. Ce urmează?

„Următorul pas, firesc după semnarea contractelor de finanțare pentru proiectele din fonduri nerambursabile, este semnarea contractelor privind proiectarea și execuția, în urma finalizării procedurilor de licitație.

Ieri am semnat contractul privind proiectarea și execuția pentru unul dintre cele 32 de proiecte din fonduri nerambursabile pregătite de municipalitatea pietreană, respectiv Modernizarea stațiilor de așteptare pentru transportul public de persoane, încă un pas important in implementarea conceptului de Smart City.

Vom avea în Piatra Neamț 80 de stații de așteptare inteligente, cu panouri informative conectate în timp real la mijloacele de transport pentru călători, conexiune wireless la internet, camere de supraveghere video și panouri fotovoltaice.

Acest proiect este complementar cu alte proiecte aflate în diverse stadii în Piatra-Neamț, inclusiv achiziționarea de autobuze electrice, și care contribuie împreună la atingerea obiectivului general de  stimulare a utilizării mijloacelor de transport public în detrimentul mașinilor personale, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon – CO2. Investiția este finanțată în proporție de 98% din fonduri europene, cu o contribuție proprie a municipalității pietrene de doar 2%” a declarat Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra-Neamț.

Proiecte Smart City. Antreprenor General

Electrogrup a dezvoltat, ca Antreprenor General, proiecte complexe în mai multe sectoare de construcții, în România și în afara granițelor, în țări precum:

 • Germania
 • Polonia
 • Belgia
 • Olanda

Electrogrup este și unul dintre cei mai activi furnizori de soluții Smart City la cheie pentru:

 • administrații publice
 • companii private

De curând, compania a început dezvoltarea unui parcări supraetajate, dotată cu soluții smart, în Oradea. La acest proiect se adaugă și amenajarea pistei și balizajului pentru Aeroportul Ghimbav-Brașov.

Citește și Ziua Internațională a Pizzei, sărbătorită de Jerry’s Pizza