Proiecte Smart City in Romania 2018

Proiecte Smart City în România 2018: 300 de iniţiative în peste 41 de localităţi

02.10.2018

Peste 300 de proiecte Smart City cumulează 41 de orașe din ţara noastră, arată datele Vegacomp Consulting, care a realizat o radiografie a pieței de profil. Raportul are la bază informaţiile publice şi datele furnizate de primării, companii și interviurile efectuate de companie. Astfel, conform cercetării, per total 41 de orașe mari, medii și mici din România, au, în faza de plan, în derulare sau deja finalizate, nu mai puţin de 316 proiecte tip Smart City.

Proiecte Smart City în România 2018: Ce spun reprezentanţii Vegacomp?

“Suntem prezenți în piața soluțiilor și serviciilor Smart City încă din anul 2015 și, în primăvara acestui an, am pornit elaborarea primului studiu complex și a primei raportări actualizate, în ceea ce privește evoluția și adopția Smart City la nivelul României. Acum, la șase luni de la prima ediție a raportului, am identificat atât noi soluții cu un mare nivel de replicabilitate, cât și noi proiecte, strategii și municipalități care completează peisajul orașelor inteligente din România. De altfel, strategia Smart City este sintagma-cheie a acestei noi ediții a raportului”, declară Cornel Bărbuț, CEO al Vegacomp Consulting.

Proiecte Smart City în România 2018: Lista oraşelor

Lista localităţilor care implementează proiecte Smart City este într-o continuă evoluție. Per total, ea include 41 de municipalități. Este vorba de: Alba Iulia, Arad, Avrig, Bacău, Balș, Botoșani, Brașov, București, Bumbești-Jiu, Călărași, Cernavodă, Comănești, Constanța, Cluj-Napoca, Deva, Fălticeni, Galați, Giurgiu, Gura Humorului, Hunedoara, Iași, Mangalia, Mioveni, Mizil, Moinești, Odobești, Oradea, Piatra Neamț, Reșița, Seini, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgoviște, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Târgu Neamț, Târnăveni, Timișoara, Tîrgu Bujor și Tulcea.

“Orașele din listă ajung, acum, să însumeze, conform ultimului recensământ, o populație de 5.708.940, echivalentul a peste un sfert din populația României, Vedem, însă, o creștere relativ redusă a adopției soluțiilor Smart în rândul populației care nu era încă acoperită”, spune Cornel Bărbuț.

Conform acestuia, cele mai multe din noile proiecte și soluții Smart City se dezvoltă în ariile deja acoperite, iar accesul, prin faptul că aria geografică nu se extinde cu mult, rămâne limitat.

În plus, se remarcă dificultatea primăriilor de a comunica despre acest subiect într-un mod articulat, coerent și transparent.

Proiectele Smart City analizate își păstrează clasificarea în cele şase categorii Verticale Smart City:

  • Smart Economy
  • Smart Mobility
  • Smart Environment
  • Smart People
  • Smart Living
  • Smart Governance

Topul Verticale Smart City

În plus, în cadrul cercetării, Vegacomp Consulting a realizat un clasament național al „verticalelor”. Noul lider este verticala Smart Living. Ea cuprinde 74 de proiecte, care detronează anteriorul loc întâi, ocupat în primăvară de Smart Governance. Această secţiune ajunge, în prezent, la 71 de proiecte.

Pe locul trei și patru se situează Smart Mobility, cu 63 de proiecte. Sectorul se detașează de Smart Economy, 58 de proiecte, cu care se afla la acelaşi nivel în martie.

La distanță destul de mare se află Smart Environment, cu 33 proiecte, și Smart People, cu doar 16 inițiative.

„Printre orașele care îmbrățișează soluțiile Smart City atât într-un mod inovator, cât și acoperit la nivelul locuitorilor, putem menționa: Alba Iulia, care duce domeniul Smart și în aria blocurilor de locatari, printr-o aplicație de management pentru administratorii imobilelor, Avrig, cu un proiect ce vizează contributia urbană pentru combaterea schimbărilor climatice”, mai spun reprezentanţii Vegacomp Consulting.

Citeşte şi Smart City: Ţara din Europa cu cele mai multe oraşe inteligente

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Proiecte Smart City în România 2018: 300 de iniţiative în peste 41 de localităţi

  1. Pingback: Start-Up Nation 2018-2019 naste controverse. Motivul | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: buying cheap cialis online

Comentariile nu sunt permise.