Stiri: Social

Proiectul “Inimile vorbesc românește”.

Proiectul “Inimile vorbesc românește” este dedicat românilor care au reușit peste hotare

15.12.2022

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 17 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Proiectul “Inimile vorbesc românește”. Ziua Națională a României a adus românilor din Marea Britanie anunțul unui nou proiect editorial destinat românilor care trăiesc pe teritoriul regatului britanic, realizat de jurnalista Alice Năstase Buciuta cu sprijinul și finanțarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Cinci interviuri

„Inimile vorbesc românește” este numele proiectului care a adunat până acum o serie de cinci interviuri, publicate pe site-ul www.inimilevorbescromânește.com, realizate de Alice Năstase Buciuta, jurnalistă și scriitoare cu experiență vastă pe tărâmul scrisului românesc, realizatoare recunoscută de interviuri de impact, lector asociat al Facultății de Jurnalism a Universității din București și președintă a filialei britanice a celei mai mari asociații profesionale de creație publicistică și jurnalistică a ziariștilor din România și din comunitățile românești de peste hotare, UZPR.

Proiectul “Inimile vorbesc românește”. Un spațiu virtual al mărturisirilor oneste

“Inimile vorbesc românește” este locul de întâlnire cu personalități românești care trăiesc sau au proiecte profesionale în Marea Britanie, un spațiu virtual al mărturisirilor oneste legate de dificultățile – și avantajele – relocării într-un alt spațiu geografic, social și cultural, al confesiunilor despre dorurile românești care pot și trebuie să fie transmutate în forță creatoare, în vibrație românească dăruită lumii întregi.

Proiectul “Inimile vorbesc românește”. Invitate speciale muziciene

Între cele cinci episoade propuse în cadrul proiectului, trei au ca invitate speciale muziciene de mare valoare, cu o carieră internațională, ce reprezintă trei generații diferite. Prima invitată este marea soprană și maestră de canto Nelly Miricioiu, artistă cu o carieră fascinantă în lumea operei, cea de-a doua este excepționala soprană moldoveană Valentina Nafornița, solistă a operei din Viena, iar cea de-a treia este tânăra compozitoare Mara Prună, studentă la compoziție clasică în Guildhall School of Music and Drama din Londra, finalistă în concursul Românii au talent și vedetă recunoscută sub numele de River Mara în cercurile muzicale ale tinerilor din întreaga lume.

Activiste pentru drepturile omului

Celalalte două episoade au ca invitate o activistă pentru drepturile omului, dr. Nicoleta Bițu, și o poetă de limbă română care lucrează ca menajeră la Londra, Milena Prună și propun, de asemenea, fascinante povești de viață și de devenire.

“Proiectul s-a născut din dorința mea de a afla cum să-mi folosesc dorurile pentru a-mi lua avânt în noua viață pornită aici, la Londra, cum să fac să păstrez în mine, nealterată, splendoarea limbii române, chiar dacă, zi de zi, sunt nevoită să vorbesc în altă limbă, cum să-mi țin fericită inima care iubește și vorbește românește, într-o lume care vorbește englezește”, a declarat Alice Năstase Buciuta.

Proiectul “Inimile vorbesc românește”. Apropierea de comunitate

“După o experiență radiofonică de un an întreg, la un post de radio românesc din Londra, am simțit nevoia să merg mai departe cu apropierea de comunitatea noastră printr-un proiect jurnalistic modern și de impact, un video-podcast cultural care să aducă tuturor celor care trăiesc departe de casă și inspirație, și alinare, și sprijin, și bucurie, și doze consistente de curaj. Și, neapărat, conținut editorial de calitate, materiale într-o limbă română care să ne țină aproape de poezie, de vis, de noblețea limbii în care am crescut și în care continuăm să visăm oriunde ne-am afla pe acest pământ. Sunt bucuroasă că am primit sprijin de la Departamentul Românilor de Pretutindeni pentru realizarea primelor cinci episoade, sunt recunoscătoare că am parteneriate nobile cu asociații puternice din țara mamă și din lume, știu și simt că locul acesta de întâlnire va crește și va aduna multe inimi care vorbesc românește, și abia aștept să public și următoarele episoade, pentru că am deja pregătite câteva surprize” a mai declarat Alice Năstase Buciuta.

Citește și Ce proiecte derulează Elis Pavaje în județul Alba?