Stiri: Energie

Proiectul smart village - E.ON Romania

Proiectul smart village, dezvoltat de E.ON România, se extinde

15.11.2019

Proiectul smart village. E.ON a anunțat că extinde proiectul ”smart village” în 19 localități din județele Arad și Timiș. Astfel, administrațiile publice locale vor beneficia de sisteme moderne de iluminat cu un consum redus de energie, de panouri fotovoltaice, stații de încărcare a mașinilor electrice, precum și instalații de climatizare pentru imobile.

Inițiativa reprezintă o continuare a proiectului-pilot lansat în urmă cu un an în comuna Frumușeni, județul Arad.

Proiectul smart village. Folosirea inteligentă a resurselor

”Folosirea inteligentă a resurselor prin intermediul unor soluții inovatoare care ajută la economisirea energiei și, implicit, la reducerea costurilor, de la iluminatul stradal și cel interior al clădirilor administrațiilor publice locale, până la energia obținută din surse regenerabile și încurajarea mobilității electrice. Acestea sunt o parte dintre reperele importante de pe traseul pe care o localitate trebuie să îl parcurgă pentru a obține titulatura „smart”, a anunțat E.ON România.

Printr-o inițiativă lansată cu succes în 2018, E.ON Energie România și-a propus să susțină administrațiile locale să atingă acest obiectiv.

Acest proiect se traduce nu doar prin aceea că demonstrează preocuparea pentru dezvoltarea de proiecte sustenabile, prietenoase cu mediul, ci și printr-o scădere importantă a costurilor cu facturile la energie.

Proiectul smart village. Sfera de aplicare

În sfera de aplicare a sistemelor inteligente se numără:

  • spitale
  • şcoli și sălile de sport aferente
  • sedii ale administraţiilor locale
  • rețelele de iluminat public stradal
  • alte categorii de obiective cum ar fi staţiile de purificare a apei

Proiectul smart village. Localități

Prin intermediul proiectului smart village, începând din acest an, 16 localităţi din județul Arad (Aluniş, Neudorf, Chesinţ, Zăbrani, Fântânele,Tisa Nouă, Beliu, Vasile Goldiș, Secaciu, Bochia, Benești, Uzusau, Bruznic, Dorgoș, Pătraș și Sabalt), respectiv trei din județul Timiș (Sânandrei, Covaci și Carani) se pregătesc să devină „smart villages”.

“Ne dorim să venim tot mai mult în întâmpinarea nevoilor comunităților locale și suntem pregătiți să răspundem cu soluții concrete preocupărilor acestora de a aplica proiecte de eficiență energetică. Ne bucură să vedem interesul autorităților administrațiilor publice locale pentru astfel de inițiative și suntem convinși că tot mai multe localități vor deveni smart în viitorul apropiat”, a declarat Cătălin Iordache, directorul general al E.ON Energie România.

Conceptul a fost implementat în Frumușeni, jud. Arad

Conceptul a fost implementat în premieră în urmă cu un an în localitatea Frumușeni din județul Arad. Acest lucru a fost posibil în baza parteneriatului încheiat cu primăria din localitate, și a dus la o reducere cu circa 40% a cheltuielilor cu energia electrică.

Așadar, în luna iunie 2018, E.ON Energie România a terminat lucrările de eficientizare a sistemelor de iluminat interior din imobilele care aparţin administraţiei publice locale. Instalarea sistemului modern de iluminat duce la scăderea poluării rezultate în urma consumului anual de energie de la 0,63 t CO2 la 0,19 t CO2. Mult mai performante, noile corpuri de iluminat au un număr de ore de funcţionare de peste 3 ori mai mare decât cele clasice.

De asemenea, în acest an, la Frumușeni au fost finalizate lucrările pentru eficientizarea consumului reţelei de iluminat public, fiind înlocuite toate corpurille de iluminat stradal cu instalaţii LED performante.

Proiectul smart village. Extindere la nivel național

E.ON va continua să extindă conceptul „smart village” la nivel naţional. Administraţiile locale care vor fi incluse în acest program vor beneficia din partea companiei atât de consultanţă în implementarea soluţiilor de eficientizare a consumului de energie, a unor sisteme de energie descentralizate, cât şi de facilitarea accesului la finanţare pentru realizarea acestor iniţiative, precum şi de proiecte la cheie pentru obiectivele identificate ca fiind fezabile.

Citește și S-a deschis Kaufland Promenada Sibiu!