Stiri: Social

Proiectul STAR, o investitie in educatia romaneasca

Proiectul STAR, o investiţie în educația românească

14.05.2021

Proiectul STAR. Criza acută de specialiști (meseriași) în diverse domenii de activitate determină companiile să recruteze angajați încă de pe băncile școlilor. De exemplu, un liceu din București va avea, începând din această toamnă, o clasă de viitori electricieni. Elevii vor fi pregătiți de specialiști ai unor companii private austriece în cadrul proiectului educațional de învățământ dual STAR (Școala Tehnologică Austrică din România).

Ca urmare a cererii tot mai mari de electricieni, din partea multor companii prezente pe plan local, la Colegiul Tehnic Energetic din sectorul 5 al Capitalei se va forma, din septembrie a.c., o clasă pentru pregătirea acestor meseriași.

Proiectul STAR. Formarea profesională

„Formarea profesională a devenit foarte importantă pentru tineri, precum și pentru piața muncii, mai ales dacă ținem cont de noul context sanitar dificil creat de pandemie. Cu ajutorul acestui parteneriat public-privat, companiile austriece devin partenerii noștri de practică și potenţiali angajatori ai absolvenților. Ne bucură faptul că școala noastră poate să susțină tinerii în dezvoltarea lor profesională și să-i ghideze către meserii atractive pe piața muncii, care să le permită să ducă un trai decent și să le ofere posibilități de dezvoltare“, susține Ionela Nistor, directoarea Colegiului Tehnic Energetic din București, implicat în acest proiect.

În acest sens, autoritățile naționale (Ministerul Educației și Cercetării, Primăria Sectorului 5), alături de Ambasada Austriei (Advantage Austria) și trei companii private austriece, au dezvoltat programul de formare profesională în sistem dual STAR. În cadrul acestui proces de formare sunt implicați, prin intermediul parteneriatului public-privat, toți factorii interesați de forță de muncă calificată. Astfel, agenții economici devin parteneri de practică și potenţiali angajatori ai absolvenților de învățământ dual.

Proiectul STAR. Sistem dual de învăţământ

Proiectul STAR este privit drept o investiţie în educația românească, potrivit reprezentanţilor Ambasadei Austriece la Bucureşti.

„Proiectul STAR are la bază sistemul de învățământ dual, o particularitate a învăţământului din Austria, dar și o colaborare foarte apropiată între şcoală şi agenții economici, care pune mult accent pe pregătirea practică. Scopul nostru este să sprijinim pregătirea tinerilor pentru cele mai căutate meserii din prezent, precum este cea de electrician. Prin intermediul acestui program, companiile austriece oferă job-uri şi oportunităţi de carieră“, precizează Gerd Bommer, consilier comercial în cadrul Ambasadei Austriei la Bucureşti.

Clasa de electricieni

Primul pas al programului STAR constă în crearea, începând cu această toamnă, a unei clase de electricieni, la Colegiul Tehnic Energetic din București. Absolvenții de clasa a VIII-a, care vor avea posibilitatea să se înscrie în acest program, vor învăţa, timp de trei ani, de la profesioniştii companiilor implicate în proiect.

Programul pune mult accent pe învăţarea practică a meseriei, iar ponderea practicii desfășurate la agenții economici crește astfel:

  • clasa a IX-a – 80% teorie și 20% practică
  • clasa a X-a – 40% teorie și 60% practică,
  • clasa a XI-a – 28% teorie şi 72% practică.

Aşadar, cursanții se vor specializa în meseria de electrician. În acest domeniu, salariile pot deveni foarte bune, pe măsură ce ei vor căpăta experiență.

“Salariile pentru un post de electrician variază destul de mult, ele încep de la 2.500 lei pentru un proaspăt absolvent și ajung până la 4.000-4.500 lei pentru electricienii de nișă, precum sunt cei specializați pe înaltă tensiune, care au nevoie de tot felul de certificări pentru a-și putea face meseria. La aceste salarii nete de încadrare se adaugă tichetele de masă, banii pentru transport, plata posibilelor ore suplimentare, dar și alte sporuri”, explică Cristina Gheorghe, Managing Partner al Human Resources Quality Services, companie implicată în desfășurarea programului STAR.

Proiectul STAR. Burse lunare

Tinerii înscriși în program vor avea un tutore din partea operatorilor economici care îi va îndruma pe întreaga perioadă a studiilor. Aceştia vor beneficia de:

  • burse lunare de până la 400 de lei
  • premii, în funcţie de rezultatele obţinute
  • transport gratuit pentru mijloacele de trasnport în comun.

Diploma pe care aceștia o vor obține la absolvirea STAR este recunoscută pe plan internațional. Înscrierea în program se va desfăşura în două etape, astfel:

  • etapa I – în perioada 5-8 iulie 2021
  • etapa a II-a – în perioada 22-26 iulie 2021

De altfel, după absolvirea cursurilor, absolvenții vor avea prioritate la angajare în companiile partenere.

Citeşte şi Cursuri gratuite de educaţie financiară. ASF, anunţ important privind proiectul Student Club