Slide

Stiri: Logistica

Prologis a cumpărat 27 de clădiri şi a început construirea a 9 spaţii logistice, în 2014

05.02.2015

În 2014, Prologis a achiziționat 27 de clădiri cu o suprafață totală de 390.000 metri pătrați, pentru un preț aproximativ de 225 de milioane de euro, reprezentând un cost semnificativ redus față de costurile de înlocuire.

De asemenea, compania a achiziționat 33 de hectare în apropiere de aeroportul din Praga; două clădiri care însumează o suprafață de 61.110 metri pătrați se află în construcție în prezent în această locaţie. Compania a vândut o parcelă de teren cu suprafața de 20 de hectare în orașul Gdańsk din Polonia.

Tot anul trecut, Prologis CEE a început construirea a nouă clădiri cu o suprafață totală de 192.700 de metri pătrați şi a finalizat șapte clădiri ce însumează o suprafață de 135.000 de metri pătrați. Proiectele includ o construcţie cu spaţii tip SBU (Small Business Units – spaţii pentru companii de mici dimensiuni) în Prologis Park Wroclaw III, care pune la dispoziție spații de birouri şi distribuție începând de la 650 de metri pătrați. Clădirea este în prezent închiriată în totalitate.

“Clădirea SBU construită în Wroclaw este prima de acest tip inclusă în portofoliul Prologis CEE. Decizia noastră de a construi acest spațiu a fost bazată pe cererea mare înregistrată din partea întreprinderilor mici, iar decizia s-a dovedit a fi una corectă. Închirierea cu succes a spațiului şi cererea constantă din partea clienților pentru clădiri cu spații mici ne-a încurajat să prezentăm această idee şi în alte locații”, a declarat Ben Bannatyne, managing director şi director regional, Prologis Central & Eastern Europe.

De asemenea, compania a închiriat spații logistice ce cumulează peste 1,8 milioane de metri pătrați din portofoliul său, inclusiv gestionarea proprietăților, dezvoltările si achizițiile cu valoare adăugata fiind cel mai bun rezultat înregistrat de companie de la înființarea sa în regiune în 1997. Compania a semnat noi contracte de închiriere pentru spații cu o suprafață totală de 570.000 metri pătrați şi a reînnoit contracte pentru 958.000 metri pătrați, restul până la suprafața totală fiind reprezentat de contracte pe termen scurt. Tranzacțiile realizate în Polonia reprezintă 45% din toate contractele de închiriere semnate.

La finalul anului, rata de ocupare la nivelul portofoliului Prologis CEE era de 93,1%, excluzând proiectele în dezvoltare.

Conform strategiei globale Prologis privind dezvoltarea durabilă, toate spațiile construite au fost supuse unui proces de acreditare BREEAM. În 2014, cinci clădiri construite de Prologis au primit calificativul „bine” sau „foarte bine” în baza sistemului de acreditare BREEAM.

“Suntem foarte mulțumiți de performanța înregistrată anul trecut, care a condus la creșterea portofoliului nostru regional cu 525.000 metri pătrați, astfel ajungând la o suprafață totală de 4,1 milioane de metri pătrați. Cehia, Slovacia şi câteva piețe regionale din Polonia, precum Wrocław, Katowice şi Poznań, sunt caracterizate de un nivel ridicat al cererii, un cost de închiriere rezonabil la nivelul pieței şi o ofertă limitată. De asemenea, piaţa din Ungaria s-a îmbunătățit în ultima perioadă, iar rata de ocupare în proprietăţile din portofoliul nostru a crescut pana la 98%.”, a mai spus Ben Bannatyne.