Propunerea ANRE: O cotă de energie regenerabilă de 12,15%, în 2016

04.12.2015

Pentru anul viitor, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus o cotă de 12,15% energie regenerabilă pentru menținerea impactului în factura consumatorului final. Astăzi, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a avut o întâlnire cu asociațiile din acest domeniu pentru a discuta cota anuală obligatorie care beneficiază de certificate verzi.

„În cadrul discuțiilor au fost prezentate principalele probleme cu care se confruntă sectorul de energie regenerabilă, dar și poziția ANRE cu privire la stabilirea cotei anuale obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile, care beneficiază de promovare prin certificate verzi. Potrivit reprezentanților ANRE, principiul care a stat la baza stabilirii cotei la 12,15% este menținerea impactului certificatelor verzi în factura consumatorului final”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Energiei.

Astfel, ministrul Victor Grigorescu a dat asigurări că va analiza atât poziția jucătorilor din piața de energie regenerabilă, cât și poziția ANRE, urmând să propună o soluție finală în cel mai scurt timp. În acelaşi timp, Victor Grigorescu a punctat necesitatea ca actul normativ care stabilește această cotă să fie avizat cât mai repede posibil.

Prin urmare, cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile pentru anul 2016 este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică și, în aceste condiții, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică va fi de 35 lei/MWh.

 

 

Citiți și despre: