Compania mizează pe dezvoltarea proiectelor de amploare în afara granițelor României. Fondată în anul 1950, societatea s-a numit inițial Institutul de Prospectări Geologice și Geofizice pentru Hidrocarburi. Începând cu anul 2000, compania a fost privatizată prin listare publică, la Bursa de Valori București.
Prospecţiuni este în prezent unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii geologice şi geofizice, cu o experienţă bogată în industria românească de petrol şi de gaze. Societatea operează și peste granițele României, oferind soluții specializate cu ajutorul partenerilor direcți și poate pune la dispoziția acestora nouă echipe, dotate cu tehnologii de ultimă generație, care asigură achiziția de date geofizice, alături de patru echipe de exploatare minieră. “Istoria mea în această companie începe în anul 2008, când consiliul de administrație al Prospecțiuni S.A. mi-a cerut să preiau conducerea, cu scopul de a crește expunerea companiei pe piețele internaționale și de a transforma Prospecțiuni într-o companie mai comercială”, ne-a declarat Gehrig Schultz, CEO Prospecţiuni S.A..
Investiții
Prospecțiuni este o companie ce deține o bază tehnică puternică, ingineri și oameni de știință cu multă experiență și care a investit mult în țara noastră, în cei 65 de ani de existență.
Începând cu anul 2008 și până în 2014, investițiile societății se cifrează la aproximativ 42 de milioane de euro, iar sumele de bani au fost direcționate spre creșterea capacității, pentru a putea susține necesitatea României și a țărilor europene în ceea ce privește industria de explorare a resurselor. ”La ora actuală Prospecțiuni deține 52% din piața europeană de prospectări geofizice. Prin urmare, investițiile au fost realizate pentru a majora capacitățile deținute de companie și pentru a crește cota de piață a Prospecțiuni”, a adăugat conducerea societății.
Investițiile care au loc într-un mod continuu sunt însă cele direcționate spre traing-ul angajaților. Societatea colaborează îndeaproape cu universitățile tehnice de profil din țara noastră, pentru a le ajuta în formarea și susținerea personalului, care se va specializa și va ajunge, ulterior, la dezvoltarea companiei. Alte investiții constante sunt cele destinate sistemelor informatice și echipamentelor specializate. “Compania noastră pune un mare accent pe calitate. Acesta este unul dintre lucrurile care face Prospecțiuni S.A. să fie o companie foarte atractivă. Cea mai puternică parte a culturii organizaționale este reprezentantă de angajamentul pe care toți angajații îl au asupra calității”, este de părere CEO-ul Prospecţiuni.
Tehnologie
Compania oferă clienților si partenerilor de afaceri o gamă largă de servicii geologice şi geofizice, inclusiv proiectare şi achiziţie de date geofizice on shore 2D, 3D şi 4D, procesare a datelor geofizice, stocare a datelor, analize geologice şi geochimice, prospecţiuni magnetotelurice, magnetice şi gravimetrice. Având experiență în zone greu accesibile, precum deșerturi, munți, zone cultivate și împădurite, compania poate, de asemenea, opera cu succes și în regiunile urbane, dens populate, și poate utiliza surse de energie diverse, inclusiv explozive, vibratoare, sisteme „accelerated weight drop” și “airgun”. Societatea este dotată cu echipamente de înregistrare ultramoderne și este lider în operarea sistemelor de înregistrare fără cablu.
În plus, în Centrul de Calcul al Prospecțiuni S.A., echipe specializate prelucrează datele geofizice înregistrate în zone cu geologie complexă. Un exemplu în acest sens sunt proiectele de succes care au fost efectuate pe seturi de date din Europa și Orientul Mijlociu, Africa de Nord și America de Sud.
Cu ajutorul unei echipe de geofizicieni și geologi, studiile geologice și geofizice sunt integrate, pentru a oferi o analiză a bazinului sedimentar într-o gamă largă de domenii de explorare de hidrocarburi, în diferite condiţii geologice din România, Republica Moldova, Irak, Libia, Egipt, Sudan, Ecuador, Kazahstan, Coreea de Nord, Filipine și Turcia.
Mai mult decât atât, societatea oferă garanția stabilită de standardele internaţionale HSE&Q, utilizând o gamă largă de echipamente noi şi o echipă de profesionişti. “Este greu de imaginat, dar noi, în fiecare zi măsurăm Pămânul de 6 milioane de ori. Într-un singur loc avem chiar și 6.000 de utilaje amplasate care fac măsurători și aceste utilaje sunt folosite la fiecare 50 de metri în orice direcție și acoperă 90 de kilometri pătrați. Când spunem că suntem o companie de tehnologie, nu doar pentru că folosim multe echipamente electronice, ci și adunăm un mare volum de informații. Tehnologia pe care o folosim e la fel ca cea utilizată atunci când se face o ecografie cu ultrasunete pentru un copil, dar noi încercăm să vedem ce este la 600 de metri sub pământ. Este un proces informatic foarte complicat”, ne-a declarat Gehrig Schultz, CEO Prospecţiuni.
Criza economică
Începând cu anul 2008, industria de petrol și gaze a trecut printr-o perioadă dificilă. Principalul motiv a fost reducerea prețului petrolului pe piețele de capital, din cauza crizei economice, iar efectul a fost unul puternic negativ.
Cu toate că, în prezent, prețurile din industrie au început să crească, efectele negative încă se fac resimțite, existând în continuare problema lichidităților. „Anul 2014 a fost unul extrem de dificil pentru compania noastră. La începutul anului ne-am confruntat cu dificultăți mari în a avea acces în perimetrele unde trebuia să facem măsurători. Prin urmare, am avut proiecte importante pe care trebuie să le facem, dar din cauza ONG-urillor care erau influențate de false informații privind impactul studiilor noastre geologice și geofizice, nu le-am putut începe. A fost o perioadă dificilă, mai ales că Prospecțiuni face aceste cercetări în România de peste 65 de ani fără a cauza niciun efect negativ asupra mediului”, explică oficialii companiei. Acest lucru a cauzat nevoia recâștigării încrederii oamenilor.
Problemele nu s-au finalizat, întrucât finalul anului trecut a adus o altă problemă. Este vorba despre scăderea prețului petrolului. Cum aproximativ 95% din business-ul Prospecțiuni are legătură cu petrolul și anumite contracte au fost anulate, iar altele renegociate pe fondul unui preț redus la petrol, anul 2014 s-a dovedit a fi unul greu.
Planuri de viitor
În prezent, compania are trei proiecte importante în desfășurare. Primul este cel prin care se caută gaze naturale convenționale în zona de Est a România, în perimetre diferite. În plus, societatea este implicată într-un alt proiect aflat la început de drum pentru moment, destinat Hunt Oil și Petrom. De asemenea, se lucrează la o altă lucrare, de data aceasta în Turcia, și se peconizează ca în viitor să demareze un alt proiect în Egipt.
Cu o cifră de afaceri de peste 380.000.000 de lei înregistrată în 2013, planurile de viitor ale companiei presupun, în primul rând, menținerea stabilității, într-o piață instabilă, care se confruntă cu foarte multe schimbări. ”Deținem acum o poziție bună pe piață, avem contracte care vor menține compania la capacitate maximă pentru tot anul 2015. Ceea ce este foarte important pentru noi, la fel ca pentru întreaga industrie de petrol și gaze, este să ne menținem un nivel bun al activității. Pe termen mediu, ne propunem să avem o creștere susținută regional. Anul trecut am început prima noastră operațiune în Albania și este important pentru noi să ne majorăm cota de piață în această țară, precum și în alte țări din regiunea Balcanilor sau în Grecia. De asemenea, tocmai am început o operațiune în Turcia, iar extinderea pe această piață este o prioritate pentru noi. De asemenea, contractul din Egipt este extrem de important”, ne-a declarat Gehrig Schultz, CEO Prospecţiuni.
Share the post "Prospecțiuni deține 52% din piața europeană de prospectări geofizice"