Stiri: Logistica

Protest transportatori 2018

Transportatorii amână protestele. Motivul?

04.10.2018

Transportatorii au luat decizia de a amâna protestul programat pentru joi, 4 octombrie, până săptămâna viitoare. Acesta va avea loc, după dezbaterea publică de marți, de la Ministerul Transporturilor. În urma rezultatelor dezbaterii cu autorităţile, asociaţiile din transportul rutier vor depune sau nu cererile pentru a protesta în fața Guvernului. În plus, ar putea fi oprite toate cursele regulate din țară.

Protest transportatori 2018. Ce spun reprezentanţii COTAR?

„Ministerul Transporturilor vrea să schimbe regulile jocului în timpul jocului. Nu a făcut niciun efort pentru a elimina pirateria din acest domeniu, dar face toate demersurile pentru a elimina transportatorii care funcționează legal, în condițiile actuale ale pieței, deși toți au câștigat licitațiile respectând condițiile impuse de lege, nu înseamnă decât a aduce pe altcineva în locul celor care au investit deja în parcurile auto actuale”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Protest transportatori 2018. Marţi are loc o dezbatere publică

Conform acestuia, proiectul de Ordin de ministru pentru schimbarea regulamentului de atribuire a licențelor de transport rutier de persoane urmează să intre marți în dezbatere publică.

„Cei care nu sunt implicați în sectorul transporturilor rutiere nu cunosc problemele din acest domeniu”, a completat Vasile Ștefănescu.

Prin urmare, ei pot fi ușor păcăliți de lobbyiștii care încearcă să scape de firmele care activează în prezent pe această piață.

Protest transportatori 2018. Este sau nu nevoie de modificări legislative?

„Modificarea legislativă s-ar putea face doar dacă se va aprecia că este imperativ necesar acest lucru, în raport cu condițiile economice reale, cu interesele imediate ale beneficiarilor serviciilor de transport, ale transportatorilor și ale statului român. Modul de lucru actual al ministerului apare ca pripit si nejustificat”, mai spune reprezentantul COTAR.

Asociaţia consideră că era o necesitate scoaterea de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social a proiectului de Ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea și completarea Normelor Metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea și efectuarea transporturilor rutiere și a activităților conexe ale acestora, stabilite prin Ordonanța Guvernului nr. 27/2011, privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului Transporturilor și infrastructurii nr 980/2011, cu modificările și completările ulterioare și supunerea acestora unei dezbateri publice reale, legale, constructive și eficiente.

Protest transportatori 2018. Ce prevede legislaţia actuală?

Conform legilor actuale, Ministerul Transporturilor deţine o serie de atribuții de care ține cont doar în funcție de propriile interpretări.

„Domnul Ministru Șova argumentează prin faptul că ar fi presat, pe de o parte, de Consiliul Concurenței, iar pe de altă parte, de Consiliul Europei, să adopte aceste modificări legislative, însă acestea apar doar ca justificări de suprafață, fără a avea profunzime”, mai precizează COTAR.

Asociaţia mai precizează că este în atributul Ministerului să asigure condiţiile unui mediu concurenţial. Însă, această nevoie a existat și există în legislația care reglementează activitatea de transport. În plus, piața de transport este stabilă, la ora actuală. Aşadar, nu ar fi nevoie de o schimbare legislativă.

Citeşte şi Evenimentul 2019 din perspectivă vamală are loc pe 5 noiembrie