Stiri: Economie

Provocari 2019 mediul de afaceri

2019, anul provocărilor pentru oamenii de afaceri

05.01.2019

2019 se pare că va fi anul provocărilor pentru oamenii de afaceri. Accentuarea blocajului financiar, creșterea fiscalității și evoluția negativă a cursului de schimb reprezintă principalele temeri ale investitorilor, potrivit unui barometru realizat de compania de consultanță Frames.

Provocări 2019 mediul de afaceri. Evoluția economică în 2019

În plus, evoluția pozitivă a economiei este pusă sub semnul întrebării, printre altele, de modificările fiscale, de preconizata scumpire și restrângere a finanțării bancare și de scăderea semnificativă a apetitului pentru investiții.

Economia țării noastre va continua să crească în anul care tocmai a început. Însă, ritmul va fi unul mai redus față de 2018, estimează reprezentanții mediului de business. 64% dintre cei chestionați în cadrul ,,Barometrului privind starea economiei’’ au indicat un avans al PIB-ului între 3-3,5%. În același timp, 23% au estimat o creștere economică sub nivelul de 3%. Doar 13% dintre respondenți au indicat un avans al PIB-ului peste nivelul de 3,5%.

Provocări 2019 mediul de afaceri. Blocajul financiar

Principalele provocări pentru mediul de afaceri ar urma să fie legate de posibila extindere a blocajului financiar, indicat de 71% dintre cei intervievați de o creștere a fiscalității (57%) și de o potențială evoluție negativă a cursului de schimb (52%).

,,Dinamica plăților în economie reprezintă, pentru investitori, cea mai presantă problemă. Distanța de la emiterea unei facturi până la plata acesteia a crescut semnificativ în 2018, iar în 2019, pe fondul potențialei reduceri a finanțării, această problemă s-ar putea accentua. Creditul furnizor s-a extins foarte mult, iar perioada medie de plată a ajuns, în unele sectoare, la 6-9 luni. În condițiile în care 90% din economie este formată din microîntreprinderi și companii mici, slab capitalizate, accentuarea blocajului financiar ar putea genera insolvențe și falimente în lanț”, estimează analiștii de la Frames.

Provocări 2019 mediul de afaceri. Măsuri fiscale

Măsurile din domeniul fiscal, anunțate în decembrie de Guvernul Dăncilă, reprezintă o altă provocare majoră pentru investitori.

,,Scumpirea și restrângerea finanțării bancare se află în prim-plan. Investitorii se tem că băncile vor strânge și mai mult robinetul creditelor, iar condițiile de finanțare vor deveni și mai drastice. Suprataxarea sistemului financiar va afecta și leasingul, costurile acestuia urmând să crească, în ton cu evoluția cursului valutar’’, au mai declarat experții.

Provocări 2019 mediul de afaceri. Cursul de schimb

Evoluția cursului euro reprezintă pentru investitori un indicator semnificativ al stării economiei.

Întrebați cum văd evoluția monedei europene în raport cu leul în 2019, peste 54% dintre investitori au indicat cursul în jurul nivelului de 4,7 lei/euro. Totodată, 32% se așteaptă ca euro să evolueze în intervalul 4,7-4,75 lei. 14% afirmă că moneda europeană va fi cotată, în acest an, sub nivelul de 4,7 lei.

Printre celelalte temeri indicate de investitori se află și:

Accentuarea inflației, fenomen strâns legat de creșterea prețurilor la utilități (carburanți, energie, gaze etc.)

  • scăderea comenzilor
  • reducerea investițiilor
  • incertitudinea privind cadrul fiscal
  • adâncirea crizei de pe piața muncii

,,Apetitul pentru investiții se anunță a fi mult mai temperat în 2019. În condițiile unui cadru fiscal impredictibil, pe fondul scumpirii utilităților și a posibilei deprecieri a leului, oamenii de afaceri se tem că planurile de business ar putea fi date peste cap. Politica pașilor mărunți va fi adoptată de tot mai mulți investitori, mai ales că 2019 va fi un an plin de provocări și în mediul politic, cu consecințe pe măsură’’, afirmă analiștii.

Provocări 2019 mediul de afaceri. Domeniile cu potențial de creștere

Barometrul Frames indică și domeniile cu potențial investițional în 2019.

Întrebați care sunt sectoarele care vor aduce profit în acest an, cei mai mulți manageri au indicat:

  • agricultura (43%)
  • comerțul (41%)
  • sectorul IT (37%)
  • transporturile (29%)

,,Imobiliarele, altădată în topul investițiilor, se anunță a fi un domeniu plin de provocări în 2019, pe fondul preconizatei stopări a Programului Prima Casă și a restrângerii accesului la credite. După un an 2018 excelent, agricultura se anunță a fi, și în acest an, cel mai promițător sector al economiei, alături de comerț. IT-ul, de la producția de software la serviciile de suport, continuă să se afle printre domeniile cu cea mai mare rată de profitabilitate, în timp ce transporturile vor continua să beneficieze de o cerere în creștere, pe fondul continuării politicilor de stimulare a consumului. În topul domeniilor de interes pentru investitori se mai află serviciile de depozitare, curieratul, industria mobilei și serviciile de suport pentru populație”, afirmă experții de la Frames.

Provocări 2019 mediul de afaceri. De ce măsuri este nevoie?

În ceea ce privește măsurile pe care autoritățile ar trebui să le ia în 2019 pentru a asigura economiei un climat investițional favorabil, peste 80% dintre investitori au indicat înghețarea cadrului fiscal.

,,Un Cod Fiscal bătut în cuie, fără măsuri luate de pe o zi pe alta, care să ofere predictibilitate – aceasta se anunță a fi, și în 2019, principala solicitare a mediului de afaceri în relația cu autoritățile. Temerile investitorilor sunt că deciziile fiscale majore anunțate în decembrie 2018 ar putea fi urmate, mai ales în primele două luni din 2019, de alte măsuri menite să taxeze și mai mult mediul de afaceri, în contextul provocărilor bugetare”, arată Barometrul Frames.

Citește și Zile libere 2019. Cum să ai 35 de zile libere cu nouă zile de concediu?