Stiri: Economie

Provocari business 2020

Cele mai mari provocări din 2020 pentru mediul de business

31.12.2019

Provocări business 2020. Criza forței de muncă, accentuarea inflaţiei, perspectivele deprecierii monedei naţionale şi extinderea blocajului financiar vor reprezenta, în 2020, cele mai importante provocări pentru mediul de afaceri.

Așadar, 2020 este văzut de majoritatea investitorilor drept un an în care măsurile reale de reformă vor fi, din păcate, înghețate, cu consecințe directe în înrăutățirea cadrului macro-economic. Acestea sunt, în esență, concluziile celei de-a IX-a ediții a ,,Barometrului privind starea economiei”, realizat de compania de consultanţă Frames.

După ce, la precedentul barometru de opinie, din luna iulie 2019, inflația și deprecierea leului se aflau în prim-planul temerilor investitorilor, în 2020 criza forței de muncă tinde să revină în prim-plan.

Provocări business 2020. Răspunsurile oamenilor de afaceri

Întrebaţi care ar putea fi principalele provocări cu care se va confrunta mediul de afaceri în anul viitor, aceștia au oferit următoarele răspunsuri:

 • peste 60% dintre firmele intervievate au indicat problema forței de muncă
 • 53% dintre respondenţi au menționat accentuarea blocajului financiar
 • 49% dintre cei intervievați au ales creşterea inflaţiei
 • 36% s-au arătat îngrijoraţi de o potenţială evoluţie negativă a cursului de schimb.

Provocări business 2020. Criza forței de muncă

”Criza forței de muncă s-a accentuat în 2019, iar importul de muncitori străini nu a reușit să compenseze nici 10% din necesar. Dincolo de stimularea consumului, creșterile salariale din mediul bugetar au accentuat dezechilibrele din piața muncii. În 2020, planurile de dezvoltare ale multor companii se află în stand-by din cauza acestor probleme de personal pentru care, din păcate, statul întârzie să vină cu soluții, cea mai solicitată de investitorii fiind o necesară scădere a impozitelor pe salarii. În plus, este nevoie de un plan de măsuri pentru reîntoarcerea românilor, mai ales a celor tineri, în țară, vezi modelul polonez’’, arată concluziile Barometrului.

Provocări business 2020. Probleme structurale pentru economie

Pe lângă criza forței de muncă, investitorii estimează că economia va continua să se confrunte cu aceleași probleme structurale ca și în 2019.

,,Într-un an cu două runde de alegeri, este puțin probabil să asistăm la măsurile de restructurare necesare echilibrării cadrului macro-economic, având în vedere potențialul impact negativ din punct de vedere electoral. În aceste condiții, problemele din 2019 precum blocajul financiar se vor accentua în anul viitor, mai ales în condițiile în care finanțarea business-ului va continua să fie o adevărată misiune imposibilă pentru majoritatea investitorilor’’, afirmă experții.

De remarcat este că din topul temerilor investitorilor a ieșit ,,creșterea fiscalității’’, semn că oamenii de afaceri speră ca 2020 să aducă un Cod Fiscal fără modificări importante, având în vedere contextul electoral.

Economia pune frână în 2020

Temerile investitorilor privind decelerarea evoluției economice din semestrul al doilea din 2019 s-au confirmat. Creșterea economică este  sub cea estimată de Comisia Națională de Prognoză și de fostul Guvern.

Oamenii de afaceri estimează că, în 2020, economia va continua să pună frână, pe fondul accentuării dezechilibrelor macro-economice.

59% dintre companii estimează, astfel, că economia va crește anul viitor cu 3-3,5%. 27% văd un avans economic chiar mai redus, sub nivelul de 3%. Numai 14% au indicat un avans al PIB-ului peste nivelul de 3,5%.

Proiectul de buget pe anul 2020 se bazează pe o creștere economică de 4,1%, un deficit bugetar de 3,59% și o rată medie a inflației de 3,1%.

Provocări business 2020. Consumul

,,În 2020, consumul, cu bune și rele, va continua să reprezinte motorul principal al economiei însă cu o rată de creștere ceva mai temperată. Anul viitor va aduce multe semne de întrebare în sectoare precum agricultura, aflată încă în zona meteo-sensibilă, construcțiile – în condițiile incertitudinilor legate de Programul ,,Prima Casă’’, și mai ales în zona producției industriale, acolo unde ultimele luni au marcat o decelerare semnificativă. În condițiile în care principalii parteneri comerciali ai României se confruntă, la rândul lor, cu probleme economice, provocările vor fi semnificative, cu impact direct în economie’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Provocări business 2020. Deprecierea leului

Combinaţia fatidică între deprecierea leului şi creşterea preţurilor în economie a afectat semnificativ economia reală în 2019, iar acest fenomen tinde să se accentueze în 2020.

Cei mai mulți investitori(68%) anticipează un curs oficial în jurul nivelului de 4,85 lei/euro.

21% dintre cei intervievați estimează ca euro să evolueze în intervalul 4,85-4,9 lei. Doar 11% văd cursul sub 4,85 lei/euro.

,,Presiunile pe cursul de schimb vor continua să fie semnificative, în condițiile accentuării dezechilibrului balanței comerciale. Stimularea consumului va determina creșterea, în continuare, a importurilor, iar presiunea inflaționistă se va accentua. BNR, cel mai probabil, va lăsa leul să evolueze pe un culoar mai amplu, în tentativa de a echilibra deficitele”, afirmă analiştii de la Frames.

Provocări business 2020. Investițiile cu potențial

Într-o economie aflată sub zodia consumului, cei mai mulți dintre investitori (61%) estimează că afacerile din comerț vor genera cel ridicat nivel de interes.

Clasamentul este completat de:

 • servicii (47%)
 • construcții (37%)
 • transport și depozitare (28%)
 • activități profesionale, științifice și tehnice (23%)

Provocări business 2020. Agricultura

Se remarcă o scădere a apetitului pentru agricultură, silvicultură și pescuit. Declinul este de la 27% la 12%. Acesta este semn că provocările din zona de costuri de producție, pricing, distribuție și vânzare s-au accentuat.

,,Importurile alimentare au ajuns, din păcate, să ocupe mare parte din piață. Coroborat cu alte probleme, precum seceta, gripa aviară, cea porcină, business-ul agricol, în principal cel din zona micilor ferme, a devenit unul extrem de riscant, iar apetitul investitorilor a scăzut semnificativ’’, afirmă experții.

Provocări business 2020. Predictibilitate fiscală

Dincolo de provocările economice și de investițiile cu potențial din 2020, oamenii de afaceri au fost chestionați și în privința măsurilor pe care le consideră necesare dezvoltării un cadru economic stabil.

Predictibilitatea fiscală (73%) s-a aflat în topul mențiunilor. Un Cod Fiscal bătut în cuie, fără modificări peste noapte (în genul propunerii privind scăderea TVA, fără fundamente economice), se află de câțiva ani în topul solicitării oamenilor de afaceri, din păcate neonorate de autorități.

Alte măsuri prioritare sunt:

 • digitalizarea administrației publice (56%)
 • investițiile în infrastructură (45%)
 • reducerea aparatului bugetar (38%)
 • un plan național de reconversie profesională (24%)

Citește și Reduceri bilete de tren. Anunțul făcut de CFR