Finante

Provocările aduse de anul 2018

01.01.2018

Specialiștii spun că anul care tocmai a început vine și cu riscuri economice. După ce 2017 a avut o evoluţie economică pozitivă, economiştii sunt de părere că anul care tocmai a început va aduce cu sine multe riscuri atât la nivelul României, cât şi la nivel mondial. Specialiştii în domeniul financiar spun că 2018 urmează să fie anul schimbării. La nivel mondial, accentul se va pune pe evoluţia din China şi pe criptomonede, în timp ce România se va strădui să facă faţă creșterilor de preţuri şi a deficitului bugetar.

Influenţa Chinei

Conform unei analize realizate de Saxo Bank, la nivel internaţional, China controlează 50% din creșterea economică și creditarea întregii planete, rămânând şi în 2018 ţara care va genera tendinţele ce vor urma, atât din punctul de vedere al creditării, cât şi al evoluţiei comportamentelor de consum.

2018 va fi anul în care criptomonedele, în special bitcoin-ul, va fi reglementat pentru prima oară

De asemenea, 2018 va fi anul în care criptomonedele, în special bitcoin-ul, va fi reglementat pentru prima oară. Şi în acest context, capacitatea criptomonedelor de a influenţa pieţele valutare sau financiare este extrem de greu de estimat. Trebuie însă să ţină cont de faptul că criptovalutele sunt foarte populare, iar pentru o mai bună controlare a lor cel mai posibil marile burse de instrumente futures vor alege să listeze aceste instrumente valutare.

Creșterea economică pentru Europa și Asia Centrală ar urma să ajungă la 2,2% în 2017, cel mai semnificativ avans în regiune din 2011, estimează Banca Mondială

Importanţa IMM-urilor

În plus, conform Saxo Bank, şi în anul care tocmai a început pentru a întări economia, sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii trebuie să reprezinte o parte mult mai importantă a economiei, în contextul în care cele mai puternice ţări ale lumii au sectorul IMM extrem de bine consolidat, deci implicarea IMM-urilor este crucială pentru creşterea economică pe termen lung.

Situaţia din România

În ceea ce priveşte România, situaţia nu este foarte optimistă, mai ales că estimările Erste Group arată că deşi datoria publică se va situa sub ţinta de 60% din PIB, agreată la nivel european de tratatul de la Maastricht, riscurile legate de consolidarea deficitului bugetar sunt extrem de ridicate. Prin urmare, indiferent de cât de atractiv ar fi un mediu de randamente ridicate, investitorii îl vor pune în balanţă cu riscurile de pe piaţa locală.

Datoria publică a României se va situa anul viitor sub 37% din PIB, potrivit estimărilor Erste Group

În acelaşi timp, Banca Națională a României (BNR) estimează pentru 2018 o inflație de 3,2%, maximul scumpirilor urmând să se înregistreze în perioada ianuarie-martie. Vor continua să se scumpească carburanții, gazele, electricitatea, dar și mâncarea.

Un deficit bugetar mai mare

Estimările BNR sunt confirmate şi de Comisia Europeană care anticipează pentru anul care tocmai a început, scumpiri şi un deficit bugetar mare.

Comisia Europeană prevede adâncirea deficitului bugetar până la 3,9%, respectiv 4,1%, mult peste limita de 3% admisă în Uniunea Europeană

Totdată, estimările Băncii Mondiale arată că economia României ar urma să crească peste potențial și în 2018. Astfel, se previzionează o creştere a Produsului Intern Brut de 4,1% pentru 2018 și de 3,6% în 2019, iar deficitul de cont curent ar urma să ajungă la 3,5% anul viitor și la 3,8% în 2019.

Acumularea presiunilor fiscale

Instituția financiară avertizează, însă, că acumularea presiunilor fiscale și cererea internă excesivă limitează spațiul de manevră pentru autorități. Deficitul fiscal și deficitul de cont curent sunt în creștere, iar dinamicile datoriei publice nu s-au stabilizat.

Aceste evoluții fac ca economia României să fie din ce în ce mai vulnerabilă la șocurile care ar urma să vină din interior. Autoritățile ar trebui să ia în considerare măsuri fiscale suplimentare dacă deficitul bugetar riscă să depășească 3% din PIB în 2018.

Economia României este din ce în ce mai vulnerabilă la șocurile care ar urma să vină din interior

Reforme structurale

Conform datelor Băncii Mondiale, majorarea potențialului de creștere a ţării noastre necesită atenție la agenda reformelor structurale. Reformarea administrației publice și măsurile de combatere a corupției, majorarea veniturilor din taxe prin reforme administrative, îmbunătățirea eficienței și eficacității cheltuielilor publice, implementarea noului cadru legal pentru guvernanța corporatistă a companiilor deținute de stat rămân prioritățile reformei.

Fondul Monetar Internaţional consideră că economia României va creşte cu 4,4% în 2018. În plus, şi FMI estimează că ritmul de creştere a preţurilor va accelera în acest an până la 3,3%.

Nici UniCredit nu are previziuni tocmai pozitive pentru 2018 în ceea ce priveşte România: deficitul bugetar va trece de 3%.

Economiştii UniCredit afirmă că deficitul bugetar va trece de 3%

În plus, economiştii spun că îmbunătăţirea absorbţiei de fonduri UE în acest an ar putea fi minoră, ținând cont de majorarea constrângerilor bugetare, context în care este puţin probabil să fie iniţiate noi proiecte mari de infrastructură. Potrivit analiştilor, există riscul a două conflicte cu autorităţile europene, unul legat de sustenabilitatea fiscală şi al doilea legat de independenţa justiţiei.