Stiri: Agricultura

PT303 Sclerotinia Protector.

PT303 Sclerotinia Protector, un produs unic în Europa

24.05.2021

PT303 Sclerotinia Protector. Creșterea și dezvoltarea culturilor sunt influenţate de condiţiile de climă şi de sol şi, în aceaşi măsură, acestea cresc şi riscul apariției bolilor și dăunătorilor. În acest context, pentru cultura de rapiță, Sclerotinia sclerotiorum – Putregaiul alb este de departe cea mai periculoasă boală. Primăverile calde şi umede, densitatea mare a plantelor după ieșirea din iarnă, prezența în rotație a unor specii sensibile, sunt probleme des întâlnite în fermele de la noi din țară.

PT303 Sclerotinia Protector, un concept inovator

Aşadar, compania Corteva Agriscience introduce în cultura de rapiță, prin noua genetică, un concept inovator – Sclerotinia Protector.

PT303 este un hibrid unic pe piața din Europa. Acesta combină un grad ridicat de toleranță la Sclerotinia cu productivitatea excelentă și caractere agronomice superioare, iar rezultatul este un produs ce nu poate lipsi din nicio fermă ce dorește performanță la cultura de rapiță.

O problemă importantă o reprezintă rotația scurtă practicată în foarte multe ferme, unde rapița revine după un an de cereale păioase și în rotație scurtă cu floarea soarelui, soia și mazărea.

Faptul că scleroții produși de Slerotinia sclerotiorum pot rezista în sol 7-8 ani și în condiții prielnice pot produce pagube însemnate nu doar pentru cultura de rapiță, ci și pentru culturile ce vor veni în următorii ani pe acel teren, reprezintă o preocupare importantă a multor fermieri.

O atenţie deosebită

Combaterea chimică a acestei boli foarte păgubitoare este limitată și necesită o atenție deosebită la momentul aplicării fungicidului. De cele mai multe ori nu se poate interveni la timp din cauza precipitațiilor. Astfel, eficiența tratamentului este foarte redusă, infectia neputând fi eradicată în totalitate.

Primul hibrid este PT303 ce va realiza producții constante anual.

PT303 Sclerotinia Protector. Toleranţa genetică

Toleranța genetică este un aspect important de luat în calcul în alegerea hibrizilor ce urmează să-i cultivăm, alături de productivitate și stabilitate, ea asigură obținerea unor producții ridicate în anii problematici, când alte soluții nu dau randament.

Un alt aspect foarte important de menționat este și pretabilitatea hibridului PT303 pentru agricultura organică/ecologică. Aceasta este singura soluție de a reduce infestarea plantelor cu Sclerotinia și multiplicarea scleroților în viitor.

Corteva oferă prin portofoliul actual, soluții reale fermierilor ce s-au integrat în agricultura organică.

„Pentru siguranța culturii de rapiță, hibridul marca Pioneer® PT303 Sclerotinia Protector este alegerea perfectă!”, afirmă Andrei Ciocoiu – Category Marketing Manager Oilseeds – Corteva Agriscience Romania si Moldova.

Citeşte şi Parteneriat între Corteva Agriscience și Bejo