Publicis Groupe, amendată de Consiliul Concurenţei

06.07.2016

Consiliul Concurenței a sancționat agenţia de publicitate Publicis Groupe Holdings B.V. cu o amendă în valoare de 766.255 lei (aproximativ 169.357 euro) pentru că nu a notificat preluarea SC Zenith Media Communications SRL.

Orice operațiune de concentrare economică (fuziuni, achiziții), în cadrul căreia cifra de afaceri cumulată a companiilor implicate depășește echivalentul în lei a 10 milioane euro și când cel puțin două dintre companii au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4 milioane de euro, trebuie notificată autorității de concurență înainte de a fi pusă în aplicare.

În anul 2013, Publicis Groupe Holdings B.V. a achiziționat 80% din capitalul social al Zenith Media Communications SRL. Deși erau îndeplinite criteriile de prag, operațiunea nu a fost notificată Consiliului Concurenței în termenul legal.

Potrivit reglementărilor în vigoare, este interzisă punerea în aplicare a unei concentrări economice înainte de a fi notificată și de a obține autorizarea Consiliului Concurenței. Astfel, cumpărătorul nu poate lua decizii privind compania achiziționată, cum ar fi exercitarea dreptului de vot pentru a influența activitatea companiei, încheierea unor contracte, vinderea activelor, restructurarea companiei etc, înainte ca autoritatea de concurență să analizeze operațiunea din punct de vedere al legislației în domeniu.

 

 

Citiți și despre: