Stiri: Sanatate

Publicitatea la laptele praf pentru bebeluşi ar putea fi interzisă

22.10.2015

Publicitatea la substituenților de lapte matern ar putea fi interzisă, conform unui proiect legislativ votat în Camera Deputaţilor. Astfel, Punctul 21 pe Ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaților a fost Plx 734/ 2011 privind reglementarea activității de marketing a substituenților de lapte matern. Proiectul a primit 275 de voturi „pentru”, zero împotrivă și patru abțineri.

Asociația Hands Across România a susținut demersurile pentru abrobarea acestui proiect de lege timp de patru ani cu sprijinul Reprezentanței UNICEF în România. Proiectul a beneficiat de suportul tuturor partidelor politice.

În raportul comun asupra proiectului de Lege privind reglementarea marketingului substituienților de lapte matern, transmis de către Comisia pentru industrii și servicii și Comisia pentru sănătate și familie, au fost făcute 64 de amendamente.

„Mamele și familiile din România au dreptul să fie sprijinite să ia cea mai bună decizie cu privire la alăptarea și alimentarea copilului, iar această decizie trebuie să fie una informată. România marchează una dintre cele mai mari rate ale mortalității infantile din Uniunea Europeană. Protejarea, promovarea și susținerea alăptării este prima soluție pentru această problemă, rata alăptării exclusive în România fiind de 12,6%, față de media europeană de 30%”, afirmat reprezentanţii Hands Across România.

Conform Asociaţiei, eforturile de a transpune în legislaţia românească Codul International de Marketing al Substituenților de Lapte Matern, adoptat de Organizația Mondială a Sănătății și recomandat de Comisia Europeană spre a fi inclus în legislația națională, au scopul de a reglementa marketingul acestor produse, generând o protecție, atât pentru consumator, pentru cadrele medicale, cât şi pentru producătorii de înlocuitori de lapte matern.

Scopul acestui Plx este să contribuie la furnizarea de hrană sigură și adecvată pentru copii, prin promovarea și protejarea alăptării si prin folosirea corectă a înlocuitorilor de lapte matern, atunci când aceștia sunt necesari, pe baza informațiilor adecvate si prin marketing si distribuție potrivite.

Prin urmare, nu se are în vedere obligarea mamelor să alăpteze și nici obligativitatea introducerii rețetelor pentru lapte praf.

Astfel, proiectul reglementează cadrul legal în care se face informarea si educarea publicului în ceea ce priveste nutritia sugarilor si a copiilor mici şi se interzice publicitatea și promovarea substituenților de lapte matern. De asemenea, se are şi în vedere reglementarea etichetării substituenților de lapte matern.