FMCG

Pufuleții Gusto, modelul afacerii de succes în România

30.08.2013

Din Băicoi în Statele Unite ale Americii – povestea de succes a pufuleților Gusto

Pufuleții Gusto sunt un brand 100% românesc care a reușit să comunice, prin produse simple și de calitate, un mesaj optimist românilor, indiferent de perioada economică prin care treceau. Brandul s-a poziționat precum mesagerul Ligii Optimiștilor din România, iar povestea din spatele succesului demonstrează cu adevărat că prin ambiție și pasiune orice este posibil pe meleagurile autohtone.

Povestea companiei PhoenixY, de fapt a pufuleţilor Gusto, începe în anul 1992, când în timpul studenției doi prieteni au decis să își suplimenteze veniturile, își amintește Eliodor Apostolescu, unul dintre fondatorii companiei PhoenixY. “În facultate fiind, am căutat, împreună cu Cătălin (n.r. Cătălin Nour – asociatul lui Eliodor Apostolescu), o metodă de a ne suplimenta veniturile. Am demarat antreprenoriatul nostru prin afacerea cu îngheţată, pe care am dezvoltat-o timp de patru ani. Ulterior, am decis să ne extindem afacerea tot în domeniul alimentar, pentru a avea continuitate pe tot parcursul anului. Ne-am gândit la pufuleţi pentru că păreau a fi un produs simplu de produs, compuşi din mălai şi sare”, ne-a declarat Eliodor Apostolescu, unul dintre fondatorii companiei PhoenixY.

Investiția inițială a fost de 2.000 de dolari, bani pe care cei doi i-au obținut din economiile lor, iar acum, la mai bine de 21 de ani de când au pornit la drum spun că investiția este greu de cuantificat cu exactitate. Ceea ce este cert este însă faptul că profitul a fost mereu reinvestit de la an la an, pentru dezvoltarea și modernizarea procesului de producţie a unei afaceri de care sunt mândri nu doar pentru că este una pornită pe cont propriu de la zero, ci pentru că este o adevărată rețetă de succes autohtonă.

“Iniţial, am pornit la drum eu şi Cătălin, însă după primii patru ani de existenţă pe piaţa românească aveam deja 25 de angajaţi. S-a simţit în mod constant nevoia angajării de noi oameni, pentru că pe măsură ce progresam făceam cu greu faţă cererii venite din partea consumatorilor. Astfel, am ajuns astăzi să avem o echipă de peste 270 de oameni, care produc în fabrica de la Băicoi pufuleţii Gusto atât de dragi nouă şi consumatorilor noştri. Cifra de afaceri înregistrată în 2012 este aproximativ 18 milioane de euro”, a adăugat Eliodor Apostolescu.

“Când am început afacerea cu pufuleți existau cel puțin trei, patru producători în fiecare județ al țării, o piață imperfectă, un dezechilibru între cererea mică și oferta mare de pufuleți. Vânzările erau mici, între 3.000 – 5.000 de pungi pe zi de producător, incomparabil cu volumul de vânzări de astăzi. Companiile multinaționale încă nu își făcuseră apariția pe piața românească și în consecință nici standardele și politicile impuse de acestea. Nivelul înalt al calității a devenit tot mai important și eliminatoriu, astfel că de-a lungul timpului unii dintre micii producători au închis afacerile, s-au reprofilat, iar piața s-a maturizat. Astăzi, avem de-a face cu un număr redus de producători locali, dar și cu un consumator educat, care pune accent pe gustul, ingredientele și calitatea unui produs”, povestește Eliodor Apostolescu.

GustoLansări de produse noi și creșterea exportului

La 21 de ani de la lansare, 2013 a însemnat un nou an plin de succes pentru companie. “Am înregistrat un avânt extraordinar la export. În același timp, am dezvoltat idei de produse noi pe care urmează să le lansăm pe piață în toamnă. A fost un an foarte productiv pentru noi. Din punct de vedere al pieței locale de pufuleți, aceasta și-a menținut același trend descendent, pe fondul puterii scăzute de cumpărare a românilor, dar și a contextului economic internațional, încă instabil. Pentru Phoenix, însă, având în vedere creșterea exporturilor de pufuleți Gusto, vânzările au crescut și suntem încrezători că ne vom atinge obiectivele de business stabilite pentru 2013”, ne-a povestit Eliodor Apostolescu, unul dintre fondatorii companiei PhoenixY.

În prezent, compania produce nu mai puțin de 15 sortimente de pufuleti, distribuite sub brandul Gusto, toate produse în fabrica de la Băicoi. În acelaşi timp, pentru export există șapte sortimente, comercializate sub marca Letz. “Printre produsele noastre care s-au bucurat de mare success atât pe plan național, cât și internațional putem enumera pufuleţii tradiţionali cu sare, pufuleţii cu caşcaval, cei cu surprize şi pufuleţii cu pizza. Locomotiva brandului rămâne sortimentul de pufuleți simpli, cu sare, cei mai cunoscuți, longevivi și iubiți de toți românii. Însă avem creșteri pe toate categoriile, în funcţie de preferințele fiecărui public în parte”, completează fondatorul companiei.

Import vs. Export

Aproximativ 1,1 milioane de pungi de pufuleți. Atât vinde compania, atât la import, cât și la export. Cifra se traduce printr-o valoarea a vânzărilor de 1,6 milioane de euro pe lună. “Este o performanţă notabilă pentru o firmă care activează în acest domeniu şi am ajuns să ne mândrim cu ea după multe eforturi şi multă muncă. Tocmai din acest motiv realizările obţinute ne-au dat mereu încrederea şi curajul de a ne diversifica oferta, de a “apleca mereu urechea la nevoile consumatorilor” şi dezvolta noi produse în concordanţă cu dorinţele transmise de aceştia. Şi pe viitor vom păstra acelaşi model de business, de aceea, credem că în următoarea perioadă ne vom păstra trendul ascendent înregistrat până în prezent”, declară Eliodor Apostolescu, unul dintre fondatorii companiei PhoenixY.

Cu toate acestea, piața locală este doar o mică parte din piața globală a snacks-urilor sărate. Din estimările companiei, valoarea pieței este de aproximativ 19 milioane de euro. „Referindu-ne așadar doar la această nișă, am observat o continuare a contracției înregistrate în ultimii ani de recesiune. Pe acest fundal, în care climatul economic internaţional a influenţat toate industriile locale, inclusiv cea alimentară, piața internă înregistrează de câțiva ani buni o continuă contractare. Așa cum probabil știți, este o perioada în care comportamentul românilor s-a modificat substanțial, în sensul că aceștia au devenit mai conștienți de cheltuielile lor, mai raționali, își aleg mult mai atent coșul de cumpărături”, povestește Eliodor Apostolescu.

Cu toate că situația economică nu este una favorabilă, compania se mândrește cu exporturi în 20 de țări din Europa, precum Suedia, Germania, Olanda, Spania, Italia, Grecia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Anglia, Ungaria, Belgia, Croaţia sau Albania, dar și în America. “Exporturile au început în urmă cu ani de zile, însă în ultimii trei, patru ani acestea au devenit semnificative ca valoare din profitul companiei. Exporturile reprezintă acum 35 – 40% din cifra de afaceri a companiei, un procent în creștere având în vedere evoluția pozitivă a cererii, datorată calității produselor și aprecierii de care acestea se bucură în tot mai multe țări”, ne-a declarat fondatorul companiei.

Care sunt “ingredientele” speciale pentru “pufuleții de succes”? “În primul rând, ne-am impus prin reţetă unică de pufuleţi, alături de aparatura inovativă de producţie, pe care le-am creat chiar noi. Apoi, fiind o companie mică, dintotdeauna am tratat cu seriozitate fiecare aspect al business-ului nostru, încă din faza de început, când produceam la o scară foarte mică, folosind un singur expandor. Ne-am direcţionat toate resursele în a produce cei mai buni pufuleți, cu o reţetă unică în lume. Privind în urmă, credem că am impus un standard înalt de calitate pe această piaţă, lucru răsplătit şi prin obţinerea certificatului Internaţional Food Standard – nivel înalt. În consecință, atât consumatorii, cât și partenerii noștri au recunoscut și au apreciat eforturile noastre de a oferi un produs sănătos și de a construi un business stabil”, declară Eliodor Apostolescu.

Odată cu succesul au venit și nenumărate cereri de preluare de la companii mari, asta deși fondatorii spun că nu vor să înstrăineze afacerea în care au investit până acum nu doar bani, ci și multă pasiune. “Din când în când primim oferte și suntem invitați să participăm la negocieri în vederea preluării, însă nu am acceptat nicio ofertă până acum. Considerăm că noi avem drumul nostru, avem atât de multe planuri de dezvoltare, de expansiune, încât nu ne interesează să vindem. După 21 de ani de muncă și eforturi, privim în urmă cu mândrie și, în viitor, cu speranță. Așadar, ne dorim să construim un business sustenabil pe termen lung, care să dureze, să devină, de ce nu, o mulținatională cu sediul la Băicoi”, declară Eliodor Apostolescu, unul dintre fondatorii companiei PhoenixY.

Panouri fotovoltaice, cu ajutor european

La fabrica din Băicoi au fos montate în acest an panouri fotovoltaice, pentru economisirea energiei și grijă pentru mediu. “Costul total al investiției se ridică la 900,000 EUR, 88% reprezintă investiție proprie, iar 12% finanțare europeană, prin Energy Efficiency Finance Facility (EEFF). Perioada de rambursare a împrumutului, exclusiv din resursele financiare obținute prin economisirea energiei, este de trei ani. Producția anuală va fi de 1,109 MWh, reducând încă din primul an consumul de energie convențională cu 2,630 MWh (aprox. 38%). În plus, cantitatea de dioxid de carbon (CO2) este redusă cu 449 tone pe an”, ne-a declarat Eliodor Apostolescu, unul dintre fondatorii companiei PhoenixY.