Puterea şi Opoziţia au ajuns la un acord privind noul Cod Fiscal. Discuţiile, “sub zodia prudenţei”

27.08.2015

Noul Cod Fiscal va fi votat ȋn Parlament săptămâna viitoare, a anunţat preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, după ce, joi – 27 august, partidele politice au ajuns la un consens ȋn privinţa formei finale a proiectului. Respinsă iniţial de preşedintele Klaus Iohannis, care ceruse reexaminarea legii, noua platformă fiscală va fi ȋn cele din urmă adoptată ȋn forma sa originală, ȋnsă măsurile vor fi aplicate ȋn etape, susţine liderul grupului PSD.

Potrivit lui Liviu Dragnea, un acord politic se impunea deoarece noul Cod Fiscal trebuie să prezinte predictibilitate şi stabilitate, să dea un semnal pozitiv pentru investitori şi cetăţeni, “un Cod Fiscal pe care nu ne permitem să-l modifice o altă putere”, a subliniat acesta.

Astfel, conform declaraţiilor oferite de liderul PSD, TVA va fi redusă cu 20% ȋn prima zi a anului 2016, urmând să scadă la 19%, ȋn 2017. Mai mult decât atât, taxa pe stâlp va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017. Excepţie face impozitul pentru construcţiile speciale, ȋn urma solicitării ministrului Agriculturii, taxă ce va fi anulată de la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, s-a convenit eliminarea supraaccizei la carburanţi, ȋncepând cu 1 ianuarie 2017. La aceeaşi dată vor fi reduse impozitele pe dividende la cota de 5%. Liviu Dragnea a mai precizat că grupurile politice au ajuns la un acord şi ȋn privinţa menţinerii deficitului bugetar sub pragul de 2%.

Decizia au fost confirmată de asemenea şi de liderii opoziţiei, copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, care au subliniat faptul că discuţiile “au stat sub zodia prudenţei”.

Putem spune că astăzi asistăm la o premieră. Poate este un cuvânt destul de mare, dar, în mod cert, este un exerciţiu de dialog între opoziţie şi putere pe care eu şi copreşedintele Vasile Blaga îl putem încadra la categoria de responsabilitate politică. Toată discuţia a stat sub zodia prudenţei. Mă bucură că vom fi în măsură, putere şi opoziţie, să votăm, cred eu, în unanimitate, alături de colegii noştri parlamentari un Cod Fiscal care să aducă relaxare fiscală„, a punctat Alina Ghorghiu.

Vasile Blaga a precizat de asemenea: “Prudenţa responsabilă a fost laitmotivul acestei discuţii, ne-a interesat păstrarea echilibrelor macroeconomice din ţară, încadrarea în deficitul de 2,%”.

 

 

 

Citiți și despre: