O mare parte dintre directorii companiilor din ţara noastă (92%) sunt îngrijoraţi de avansul taxelor, potrivit un studiu realizat de PwC România. Datele arată că România se situează pe locul al doilea la nivel mondial privind aceste temeri.
Primul loc este ocupat de Franţa, unde toţi directorii au afirmat că povara fiscală este principala ameninţare pentru companiile pe care le conduc, în timp ce media la nivel global este de 70%.
În plus, 86% dintre directorii chestionaţi în România spun că tem de răspunsul pe care îl va da Guvernul legat de problema deficitului bugetar.
„Ceea ce ne spun directorii de companii din România este că politica fiscală are un impact major asupra competitivităţii afacerilor lor şi se tem că măsurile luate pentru echilibrarea bugetului s-au făcut în dauna companiilor”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România, în cadrul unei conferinţe organizate azi.
Nivelul redus al colectării – o vulnerabilitate
Cu toate acestea, directorii de companii recunosc că nivelul redus al colectării fiscale reprezintă o vulnerabilitate pentru ţara noastră. Ei susţin că neplata taxelor crează concurenţă neloială şi sunt de acord cu măsurile autorităţilor de reducere a evaziunii fiscale.
În plus, peste jumătate dintre persoanele chestionate sunt de părere că ar trebui să se ia măsuri pentru ca sistemul fiscal din România să devină competitiv la nivel internaţional.
Companiile ar mai dori ca, în ţara noastră, autorităţile să se preocupe şi să asigure o stabilitatea a sistemului financiar, precum şi un acces la finanţare la costuri rezonabile.
Potrivit lor, companiile trebuie să îşi achite „partea corectă” de taxe, iar principala preocupare a autorităţilor să fie dezvoltarea infrastructurii.
„88% dintre directorii generali ai companiilor din România cred că prioritatea Guvernului ar trebui să fie îmbunătăţirea infrastructurii ţării, cel mai ridicat procentaj din întreaga lume, în vreme ce 78% dintre ei cred că guvernele care s-au succedat nu au reuşit să facă acest lucru până în prezent”, arată studiul citat.