Stiri: Finante

PwC: Suntem încă departe de soluţionarea crizei bancare

30.10.2014

Sectorul bancar european rămâne în continuare fragil, rezultatele testelor de stres arătând că suntem încă departe de soluţionarea crizei bancare şi de provocările cu care se confruntă sectorul, potrivit unei evalurări realizate de PwC.

Colin Brereton, Liderul grupului PwC de reacţie la efectele crizei economice a precizat de evaluarea a fost doar un test singular al solvabilităţii băncilor şi nu unul al viabilităţii lor pe termen lung şi că viabilitatea pe termen lung a instituţiilor de creditare depinde totuşi de capacitatea lor de a genera suficient profit pentru a-şi acoperi toate costurile, inclusiv costul capitalului.

„Momentul în care multe dintre băncile europene vor fi capabile să treacă acest test al viabilităţii pe termen lung este încă departe din cauza prelungirii perspectivei negative la nivel macroeconomic şi a dobânzilor scăzute din Europa, a costurilor crescute de operare, de restructurare şi de conformare cu standardele prudenţiale, dar şi a competiţiei crescânde venite din partea start-up-urilor şi a jucătorilor din sectorul non-bancar. Testele de stres oferă un răgaz unor bănci europenepentru a-şi rezolva problemele”, a explicat specialistul PwC.

Astfel, atenţia se va îndrepta, în primul rând, către acele bănci care au picat testele de stres, acestea fiind nevoite să-şi suplimenteze capitalul, iar acţionarii vor dori să ştie care este randamentul capitalului suplimentar.

Toţi creditorii trebuie să ofere un randament satisfăcător

Însă, toate băncile, inclusiv cele care au trecut testul, trebuie să ofere acţionarilor randament satisfăcător, iar pentru acele bănci care sunt într-o postură relativ bună din punct de vedere financiar există încă oportunităţi de creştere pe piaţă.

„Multe bănci sunt conştiente de aceste probleme şi provocări şi vor profita de şansa noului început oferit de testele de stres. Câştigătorii vor fi aceia care îşi vor păstra o viziune clară asupra punctelor lor forte, vor rămâne atenţi la nevoile clienţilor, vor avea resursele şi curajul de a investi şi de a inova şi vor avea hotărârea necesară pentru a reduce şi eficientiza operaţiunile acolo unde este necesar”, a mai spus Colin Brereton.

Băncile trebuie să fie dispuse să facă schimbări

Conform acestuia, creditorii trebuie să rămână dispuşi să facă schimbări în modul în care îşi structurează şi finanţează afacerea, mai ales că bilanţurile lor vor rămâne sub atentă observaţie, în special nivelul capitalului, lichidităţile şi gradul de îndatorare.

„Procesul de restructurare a bilanţului financiar este în desfăşurare în timp ce băncile continuă să elimine activele marginale moştenite, să îşi restructureze portofoliile şi să îşi eficientizeze finanţarea. Restructurării operaţionale i se oferă atenţie deosebită deoarece aceasta duce la reducerea costurilor şi la îmbunătăţirea agilităţii în piaţă prin externalizarea unor procese şi parteneriate de afaceri. Serviciul pentru clienţi este, de asemenea, prioritar. Să sperăm că testele de stres vor indica un drum clar pe care băncile să poată ieşi din actuala situaţie dificilă”, a încheiat reprezentantul PwC.