Telecomunicatii

Qualiatance

QUALITANCE accelerează transformarea digitală în România

01.04.2022

Compania a investit în plan local know-how-ul câștigat în proiecte internaționale și a dezvoltat parteneriate de transformare digitală accelerată. QUALITANCE, companie internațională de tehnologie și inovație, fondată în România de către Radu Constantinescu și Ioan Iacob în 2007, creează produse și business-uri digitale pentru organizații globale, utilizând experience design, rapid prototyping, psihologie comportamentală și tehnologii emergente precum AI și Machine Learning.

În cei 15 ani de existență, QUALITANCE și-a dezvoltat prezența pe 3 continente – Europa, America de Nord și Australia – prin birourile din București, San Francisco și Sydney – și a colaborat cu unele dintre cele mai mari companii din lume precum News Corp, Virgin, IKEA, Johnson & Johnson sau Ford în oferirea de soluții de inovație și transformare digitală.

QUALITANCE a fost desemnată de către Financial Times 1000, Deloitte Technology Fast 50 Central Europe și Inc. 5000 Europe drept una dintre companiile de tehnologie cu cea mai rapidă creștere a veniturilor. În 2017, QUALITANCE a primit titlul de Compania Anului din partea Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), iar în 2018, QUALITANCE a primit din partea Bursei de Valori București premiul „Made in Romania”, fiind considerată una dintre companiile care vor contribui la creșterea economiei naționale.

„În martie 2020, obligațiunile QUALITANCE au fost tranzacționate pe Sistemul Alternativ al Bursei de Valori București, în urma unui plasament din 2019 încheiat anticipat, cu o supra subscriere din prima zi de 60% (1,5 milioane de euro). Am optat pentru acest instrument de finanțare pentru a putea susține obiectivul strategic de extindere internațională fără să diluăm acționariatul”, ne-a declarat dl. Radu Constantinescu, CEO QUALITANCE.

Proiecte recente

Pe durata pandemiei, QUALITANCE a găsit capacitatea de a se adapta rapid, dezvoltând soluții creative care să susțină clienții și echipa într-o tranziție accelerată și eficientă în mediul digital.

În ultimii trei ani, QUALITANCE a investit pe plan local know-how-ul câștigat în proiectele internaționale și a dezvoltat parteneriate de transformare digitală accelerată, în special în domeniul bancar. Echipa a lucrat cu BCR pentru lansarea primei platforme digitale pentru creditele ipotecare din România, a dezvoltat pentru Raiffeisen platforma de creditare 100% online pentru IMM-uri, s-a parteneriat cu Patria Bank pentru soluții de onboarding și private banking, dar și cu Banca Transilvania, alături de IBM și FLOWX.AI, pentru dezvoltarea unui sistem de tehnologie scalabil care integrează și fluidizează atât procesele interne, cât și interacțiunea cu clienții băncii.

QUALITANCE va continua proiectele de transformare digitală în sectorul financiar-bancar, cu extindere și spre domeniul asigurărilor

„Majoritatea proiectelor pe care le-am dezvoltat în 2021 au facilitat transformarea digitală în domeniul utilităților, în tehnologie, energie și retail. Un parteneriat major a fost cu OMV Petrom, în cadrul căruia, alături de FLOWX.AI, am dezvoltat platforma Utilio, un canal de vânzare 100% digital, în vederea contractării și gestionării serviciilor de furnizare gaze de către companiile mici și mijlocii”, precizează dl. Radu Constantinescu.

Un alt parteneriat interesant din multe aspecte, inclusiv al desfășurării complet de la distanță și al relației dintre client și QUALITANCE, dar și al echipelor de lucru, a fost cel cu  Anastasia Beverly Hills (pentru crearea unei prime aplicații pentru mobil a celebrului brand de beauty, prin care experiența de zeci de ani a Anastasiei Soare a putut fi accesată pentru prima dată de către publicul din întreaga lume.

Contextul pandemic a generat multe schimbări comportamentale atât în rândul consumatorilor, cât și în modul de funcționare al organizațiilor însă, având în vedere specificul companiei, în cultura echipei exista deja exercițiul avansat al empatiei și al adaptării la schimbare, o stăpânire profundă a tehnologiei și a unor metodologii de lucru eficiente, dar și o cultură organizațională bazată pe autonomie și responsabilitate. În plus, QUALITANCE avea deja antrenamentul unor proiecte de transformare digitală rapidă, dobândind în acest fel experiența dezvoltării unui produs în 10 săptămâni pentru parteneri precum BCR Erste, IKEA sau NewsCorp.

Soluții rapide pentru tranziția spre mediul digital

Pandemia a fost cu siguranță o experiență fără precedent, un lucru care a scos în evidență necesitatea de a găsi soluții rapide și creative care să susțină clienții și echipa într-o tranziție accelerată și eficientă în mediul digital. Contextul pandemic a generat multe schimbări comportamentale, atât în rândul consumatorilor, cât și în modul de funcționare al organizațiilor.

QUALITANCE a intensificat comunicarea internă pentru a asigura coeziunea echipei în jurul obiectivelor și noilor strategii. Și, totuși, după doi ani de lucru preponderent de la distanță, încă se resimt efectele cumulate ale conexiunii interumane construite preponderent online. În lipsa interacțiunilor fizice, înțelegerea viziunii organizației, valorile echipei, precum și momentele de succes devin mai greu de transmis și de internalizat.

QUALITANCE a intensificat comunicarea internă pentru a asigura coeziunea echipei în jurul obiectivelor și noilor strategii

„Pentru QUALITANCE, un lucru esențial în acomodarea schimbărilor din timpul pandemiei îl reprezintă mindset-ul dezvoltat în jurul misiunii – making software more human. Pandemia a reactivat nevoia de umanitate în plan individual, social, organizațional și economic. În plus, digitalizarea accelerată a crescut exponențial nevoia de experți, cu atât mai mult cu cât universitățile nu reușesc să genereze un număr de specialiști pe măsura acestei nevoi. Există parteneriate din ce în ce mai numeroase între mediul de afaceri și universități, menite să atenueze acest ecart. Și noi investim încă din 2012 într-un astfel de parteneriat, în care specialiști din echipa noastră predau cursuri de masterat în software quality assurance și product design studenților de la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul ASE București”, mai spune CEO-ul companiei.

Transformarea digitală din ultimii 2 ani

Pandemia a condus întreaga economie către un model operațional în care tehnologia ocupă un loc central. Transformarea digitală accelerată a comprimat 10 ani de evoluție în 2, ceea ce a convertit tehnologia dintr-un instrument aspirațional într-un „organ vital” pentru orice companie. În formula unui business, tehnologia nu se mai reduce la o funcție de suport, ci activează ca fundament în strategia pe termen lung a companiilor, făcând diferența dintre profit și pierdere.

Toate proiectele de transformare digitală din ultimii trei ani ale QUALITANCE au mers în această direcție a experienței totale, care necesită un redesign major la nivel de procese și interacțiuni. În mod inerent, intervine efectul fluturelui. Orice îmbunătățire radicală în experiența clientului aduce, cu sine, o transformare a experienței angajaților. Astfel, în explozia de canale de comunicare și medii de stocare a informației din cadrul oricărei organizații, compania subliniază cât este de esențial să construiești pornind de la o sursă unică de adevăr.

Orice construiești trebuie să aibă la bază o sursă unică de adevăr („Single Source of Truth”), la care te raportezi cu fiecare nouă iterație

„Dacă vrei viteză în dezvoltare, ai nevoie de o metodologie de lucru precum Agile, care să te ajute să construiești incremental, să oferi transparență în fiecare etapă și să rezolvi rapid blocajele. Dacă vrei să eviți o investiție masivă într-un produs bazat strict pe presupuneri, trebuie să te ajuți de principii de design thinking, de prototipare rapidă și de testare continuă cu utilizatorii. În plus, atașamentul consumatorilor față de orice brand este puternic influențat de doi factori care necesită o investiție majoră din partea fiecărei companii. Pe de o parte, utilizatorii au nevoie de o comunicare multi-channel cu brandul respectiv. Pe de altă parte, așteptarea lor este ca aceste interacțiuni să primească o formă unitară și consistentă într-o experiență omni-channel”, explică dl. Constantinescu.

Trendul digital first

Experiența multi-channel îi oferă utilizatorului libertatea de a purta conversații cu un brand pe canale multiple – într-o aplicație, via chat, în persoană etc. Ori de câte ori este nevoit să reia de la 0 același schimb de informație cu brand-ul, doar pentru că a schimbat canalul de interacțiune, utilizatorul pierde timp. Aici intervine eficient experiența omni-channel, care unifică aceste interacțiuni disparate, elimină redundanțele și economisește timpul utilizatorului.
Un studiu recent elaborat de Forrester evidențiază că 80% dintre utilizatori nu mai fac diferența dintre digital și analog, în sensul că așteptarea lor este ca experiențele pe care le au să fie în primul rând digitale. Acest nou trend numit digital first impactează profund modul în care companiile trebuie să își (re)gândească serviciile. Datele din piața bancară, de exemplu, arată că rata de abandon a utilizatorilor în procesul de onboarding a crescut de la 43% (2019) la 63% în 2020.

„Practic, odată ce am devenit complet conectați și activăm online, exigențele au crescut și nu mai avem timp și răbdare pentru a urma foarte mulți pași în abordarea unor servicii online, dacă procesul este prea lung sau prea complex. Înțelegem, o dată în plus, cât de important este ca serviciul sau produsul pe care îl oferi să rezolve rapid o problemă, cu efort minim spre zero din partea utilizatorului”, menționează CEO-ul QUALITANCE.

Experiența omni-channel unifică interacțiunile disparate, elimină redundanțele și economisește timpul utilizatorului

Aceste două tendințe sunt relevante în toate proiectele digitale dezvoltate de QUALITANCE. Compania vine cu această abordare – digital first – pentru a-și ajuta clienții să adreseze noi segmente de piață sau să construiască business-uri de la zero. În acest fel, QUALITANCE se concentrează pe dezvoltarea unor experiențe totale pentru a asigura nu doar eficiența unui nou serviciu, ci și coerența acestuia în interacțiunile pe care clienții și angajații le construiesc în jurul lui, oferind o experiență unitară pe orice canal digital.

O echipă loială, responsabilă

În cadrul QUALITANCE, unul dintre motivele principale de satisfacție îl reprezintă loialitatea echipei. La început de pandemie, compania și-a asumat că va avea grijă de membrii echipei, astfel că a oferit acces la servicii de psihoterapie individuală, a pus la dispoziție un program de educație financiară, precum și ateliere de well-being, a dezvoltat constant cursuri despre inovație și dezvoltare de produs, care să-i ajute în munca de zi cu zi.

QUALITANCE a căutat în permanență soluții relevante, care să ajute membrii echipei să traverseze cât mai ușor o perioadă cu multe provocări în plan emoțional.

„Avem șansa să lucrăm cu oameni foarte talentați și responsabili, iar relația cu membrii echipei este una de parteneriat. Cultivăm o serie de principii care guvernează această sinergie. Practic, simțul responsabilității, nivelul ridicat de competențe, capacitatea de autonomie, deschiderea de a explora zone necunoscute și de a învăța lucruri noi, empatia sunt o parte dintre lucrurile care nu doar că ne aduc împreună, ci ne și ajută să fim utili acolo unde este nevoie de noi, să creăm valoare pe termen lung în viața clienților și a utilizatorilor noștri”, precizează dl. Radu Constantinescu.

În cadrul QUALITANCE, unul dintre motivele principale de satisfacție îl reprezintă loialitatea echipei

Anul trecut, nivelul de atriție voluntară a fost de 10%, cu mult sub media de 30% din industrie. Acest lucru a permis extinderea echipei de la 171 în 2020 la 218 angajați și colaboratori la sfârșitul lui 2021. În prezent, QUALITANCE continuă să recruteze experți pentru a crește echipa de tehnologie cu specialiști în foarte multe tehnologii, cu precădere Java, Python, Node JS, Angular, QA, frameworks de dezvoltare software pentru iOS și Android.

Trendul ascendent se păstrează

În ceea ce privește evoluția la nivel de business, QUALITANCE urmărește menținerea creșterii de 24% a cifrei de afaceri din 2021 (Q3 2021 vs. Q3 2020) și îmbunătățirea profitabilității în ambele linii de business, respectiv dezvoltarea de produse și experiențe digitale și servicii de outsourcing. Totodată, compania caută să aducă noi specialiști în echipă și să atingă o creștere de 24% și din acest punct de vedere.

„În QUALITANCE, sunt 2 zone de business – dezvoltarea de produse și experiențe digitale și serviciile de outsourcing (cel mai îndelungat parteneriat este cu IBM, de 14 ani). Ca cifre, anul 2021 nu este închis, dar între septembrie 2020 și septembrie 2021, cifra de afaceri cumulată a crescut cu 24%, iar planurile pentru 2022 includ păstrarea trend-ului ascendent și creșterea profitabilității pe ambele linii de business. Planurile de anul acesta vizează păstrarea continuității pe verticalele accesate, adăugând proiecte digitale pentru bănci, companii de asigurări, utilități și energie, dar și dezvoltarea parteneriatelor cu platforme de accelerare a proiectelor de tehnologie care permit scalarea rapidă, precum FLOWX.AI sau Druid”, concluzionează dl. Radu Constantinescu, CEO QUALITANCE.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/magister-programul-de-instruire-ladoipasi/