Slide

Producatori

RAAL – jucător global pe piața sistemelor de răcire

01.01.2015

Compania estimează o creștere cu cel puțin 20%  pentru 2015. Vechea fabrică ÎNTREPRINDEREA DE UTILAJ TEHNOLOGIC Bistriţa a realizat primele schimbătoare de căldură, destinate sistemelor de climatizare pentru avioane militare, după o tehnologie preluată de la industria aeronautică, în anul 1981.

În anul 1985 a început investiţia privind fabrica de radiatoare, investiţie care s-a finalizat în anul 1987 (actualele facilităţi S.C. RAAL S.A. Bistriţa). Unul din produsele de bază în anii ‘90 – ’95 a fost răcitorul de ulei destinat autoturismului Oltcit, echipament certificat de partenerii francezi.

RAAL Bistriţa s-a înfiinţat în anul 1990, prin desprinderea din ÎNTREPRINDEREA DE UTILAJ TEHNOLOGIC -IUT  Bistriţa.

Compania a devenit, odată cu trecerea timpului, un jucător important de sisteme complete de răcire, schimbătoare de căldură din aliaje de aluminiu şi otel inoxidabil, în construcţie brazată: radiatoare, răcitoare de ulei, răcitoare de aer, răcitoare de combustibil, condensatoare şi evapoaratoare, destinate aplicaţiilor în agricultură, construcţii, auto şi industrie.

Odată cu trecerea timpului, RAAL nu doar că a cucerit piețe din afara României prin soluțiile oferite, dar a și inaugurat sucursale peste granițele țării. În prezent, locațiile în care se desfășoară activitatea în România sunt în Bistrița (cu o suprafață construită de 12.500 mp) și fabrica din Prundu Bârgăului (suprafața construită de 32.000 mp).

În anul 2005, compania a lansat sucursala din Italia, un an mai târziu pe cea din Olanda, în 2008 unitatea din Germania, iar în 2013 societatea OOO RAAL Rusia. Compania este prezentă și pe piața din Statele Unite ale Americii, firma ATLAS fiind dealerul exclusiv pentru RAAL. “Dacă în 1985, la RAAL lucrau 100 de salariați, în prezent, numărul acestora este de peste 1.600 de angajați. Dezvoltarea a fost una spectaculoasă: în 2003 erau 600 angajați, în 2005 – 940 salariați, iar în anul 2007 numărul lor a urcat la 1.450. Produsele RAAL sunt comercializate în principal pe piața din afara granițelor țării, în perioada 2011 – 2014 exportul a depășit 98% din totalul vânzărilor”, ne-a declarat Paul Ilieş, directorul general S.C. RAAL S.A..

Printre cei mai importanți beneficiari ai RAAL se numără: JOHN DEERE, CLAAS, AGCO, HATTAT TARIM, ZETOR și SANKO pentru utilaje agricole și tractoare, JCB, CATERPILLAR, KOMATSU, SENNEBOGEN, IVECO, DOOSAN, LINDE, MANITOU, LIEBHERR, YANMAR și TOBROCO pentru utilaje de construcții, PARKER, INGERSOLL RAND, SULLAIR, AERZEN, ATMOS, FRIULAIR, CHELYABINSK COMPRESSOR și HIMOINSA pentru aplicații industriale, VAN HOOL, RAVO, SOLARIS, HITZINGER, LIAZ sau AUTOSAN pentru sectorul auto comerciale, societățile MAGNA, MC LAREN, ROTAX, TRIUMPH, KTM, KYMCO și MOTUS pentru segmentul auto și VOITH, SIEMENS, CZ LOKO și ABB pentru locomotive.

Producție

RAAL este o companie care își dezvoltă calitatea produselor prin procesul tehnologic de producție. În plus față de activitățile de inginerie, proiectare și de fabricație a sistemelor de răcire și a schimbătoarelor de căldură, compania este implicată și în proiectarea și execuția sculelor și dispozitivelor folosite în fabricație, precum și a unor utilaje și instalații specifice tehnologiilor de execuție. De asemenea, compania testează performanțele tehnice și de fiabilitate ale produselor fabricate, în conformitate cu toate condițiile impuse de normele internaționale sau de clienți. De asemenea, RAAL se implică și în activități comerciale și transport.

Pentru anul ce s-a finalizat, repartizarea producției, pe principalele domenii de activitate, a fost: agricultură cu 31%, industrie 32%, construcții 23%, auto și vehicule comerciale 14%, în timp ce exporturile companiei s-au îndreptat spre Europa (cu un total de 89%), Statele Unite ale Americii (8%) și Asia (2%).

Domeniul agricol a fost pe primul loc în repartizarea producției în 2014

Efectele crizei economice

Efectele crizei economice nu s-au lăsat așteptate în ceea ce privește nivelul comenzilor RAAL, iar aceste rezultate au fost resimțite puternic mai ales în primul semestru al anului 2009. “RAAL a resimțit contracția pieței, efect al crizei mondiale, începând cu trimestrul IV 2008, atunci când cei mai mulți dintre clienți au început să-și reducă nivelul comenzilor și și-au modificat drastic prognozele la livrările JIT pentru comenzile din prima parte a anului 2009. Era normal să se întâmple acest lucru, în condițiile în care aproape toate produsele pe care se montează sistemele de răcire RAAL se vând prin credit bancar, care s-a comprimat și prima măsură luată de clienții RAAL, pentru depășirea crizei, a fost reducerea stocurilor – produse finite la dealeri și la producător, componente în magazii, etc.”, ne-a declarat Clement Ivănescu, directorul de strategii RAAL.

Măsurile luate de companie au fost unele care au vizat reducerea costurilor, disponibilizările de personal, limitarea investițiilor. Toate acestea au făcut ca societatea să poată traversa perioada critică. “Principalii noștri beneficiari au fost drastic afectați de criză până în anul 2010 (multe dintre sectoare și-au redus activitatea cu până la 40%) și, ulterior, creșterile au fost de numai unu, trei procente pe an. După anul 2010, RAAL a cunoscut însă o dinamică a comenzilor, favorabilă și acum: cifra de afaceri depășește valoric în euro valoarea atinsă înainte de criză”, a completat directorul de strategii RAAL.

Reorientarea marilor companii către furnizori din țări cu un preț ofertant, ca o consecință a reducerii creditării, orientarea clienților către furnizori capabili să proiecteze/testeze/certifice la costuri reduse sisteme complete de răcire, preferința marilor companii pentru furnizorii capabili să ofere termene de livrare scurte sunt doar câteva dintre situațiile care au condus la creșterea companiei. “În prezent, când economia mondială resimte, încă, efectele crizei, chiar firmele mari nu își pot permite să lucreze pe stoc și își stabilesc nivelul producției cu numai o lună, două în avans. Comenzile în țările asiatice pot fi emise numai cu trei, patru luni înainte de livrare, motivul find transportul. Circa 80% din comenzile primite în prezent de RAAL solicită livrări în următoarele două luni”, ne-a explicat directorul general RAAL.

Investiții de amploare

RAAL a investit, în perioada 2007 – 2008, aproximativ 12 milioane de euro în construcția fabricii de la Prundu Bârgăului, iar în perioada 2009 – 2013, investițiile s-au cifrat la circa 5.5 milioane de euro.

Investițiile nu s-au oprit însă în 2013. ”În prezent, este în derulare un program nou de investiții însumând 10 milioane de euro. Suma de bani este direcționată spre hala cu prelucrări subansamble din oțel, vopsire KTL (cataforeză) și magazie materiale din aluminiu și oțel (inclusiv ecologizare teren, construcție hală, echipamente), echipamente, mașini și instalații pentru programul de creștere a capacității de fabricație și creșterea productivității muncii și achiziții pentru R&D (software, hardware IT). Intrarea în funcțiune pentru toată investiția este prevăzută pentru a doua jumătate a anului 2015”, ne-a declarat Paul Ilieş, directorul general RAAL.

Este în derulare un program nou de investiții însumând 10 miloane de euro – Paul Ilieş, directorul general RAAL

Viitor

Cu o cifră de afaceri de peste 190.000.000 de lei, înregistrată anul trecut, și venituri totale care depășesc 203.000.000 de lei, conducerea companiei declară că primele nouă luni ale anului 2014 au adus o creștere a cifrei de afaceri cu 9%, fată de același interval al anului 2013. “Există, deci premise, că la finele anului 2014 rezultatele financiare la RAAL vor depăși rezultatele din anul 2013. Studiile de specialitate arată că, la nivel mondial, piața schimbătoarelor de căldură va crește în ansamblu cu 8% în următorii cinci ani, RAAL își propune însă o creștere cu mult mai mare. Ne bazăm pe programe noi de schimbătoare de căldura pentru remotizările impuse de alinierea la noile reglementări de protecția mediului, domenii de aplicații noi, punerea în funcțiune a noi investiții, flexibilitate și faptul că suntem firmă integrată, toate activitățile fiind realizate intern, ceea ce reduce dependența de alte companii”, ne-a declarat Paul Ilieş, directorul general RAAL.

Pentru anul 2015, RAAL preconizează o creștere cu cel puțin 20% privind cifra de afaceri și menținerea aceluiași nivel al profitului companiei.