Stiri: IT&C

Vouchere Rabla pentru Electrocasnice 2022.

Rabla pentru Electrocasnice, o nouă sesiune de înscrieri în decembrie 2021

05.11.2021

Rabla pentru Electrocasnice decembrie 2021. Programul Rabla pentru Electrocasnice va beneficia de o nouă sesiune în luna decembrie a anului 2021, anunţă Ministerul Mediului. Iată ce produse vor fi incluse în program!

Anunţul făcut de ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, a susținut o conferință de presă, alături de președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Lóránd-Árpád FÜLÖP, în cadrul căreia au fost prezentate programele derulate prin AFM. De asemenea, ministrul a vorbit și despre componenta verde din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Astfel, ministrul a anunțat că programul Rabla pentru Electrocasnice va beneficia de o nouă sesiune în luna decembrie, din bugetul de 34 de milioane de lei rămas la dispoziție.

Rabla pentru Electrocasnice decembrie 2021. Două noi clase pentru televizoare

Noutatea acestei sesiuni este introducerea a două noi clase pentru televizoare. Se vor putea cumpăra televizoare având cel puțin noua clasă energetică G. De asemenea, se are în vedere introducerea unei prevederi clare cu privire la caracterul netransmisibil al voucherelor.

Echipamentele incluse în program

Echipamentele incluse în program și voucherele aferente fiecărui echipament sunt:

 • -400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;
 • -400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;
 • -400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
 • -400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/ congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
 • -400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică G;
 • -400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
 • -200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 • -500 de lei pentru laptopuri;
 • -300 de lei pentru tablete.

Noi programe de finanţare

De asemenea, până la sfârșitul acestui an, vor mai fi lansate alte trei programe de finanțare:

 • pentru instalarea de staţii de încărcare pentru maşinile electrice în localități
 • pentru instalarea de panouri fotovoltaice pentru locuințe unifamiliale
 • un program dedicat construcției pistelor de biciclete.

În ceea ce privește componenta verde din PNRR, demnitarul a declarat: „Managementul apei este un domeniu foarte important, vom avea peste 1 miliard de euro buget pentru dezvoltarea sistemelor de apă şi canalizare în România. Avem infrigement la acest capitol şi trebuie să avem rezultate concrete, să demonstrăm Comisiei că suntem în măsură să tratăm aceste probleme aşa cum trebuie. A doua componentă, la fel de importantă, este partea de protecţie a biodiversităţii, aici vom avea peste 600 de milioane pentru împăduriri şi sute de milioane pentru biodiversitate, pentru planuri de management, pentru refacere de habitat, pentru protejarea pajiştilor cu înaltă valoare genetică”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Domeniul deşeurilor

De asemenea, ministrul a precizat că și domeniul deșeurilor va beneficia de investiții prin PNRR.

„Managementul deşeurilor, a treia componentă care beneficiază de fonduri atât pentru platformele de depozitare voluntară a deşeurilor nemenajere, adică cele care nu se ridică de către firmele de salubrizare şi aici vom avea peste 500 de primării care vor putea beneficia de finanţare pentru a realiza asemenea platforme şi vom finanţa, de asemenea, 15 platforme mari pentru zonele urbane, acolo unde pot fi depozitate deşeurile din construcţii, deşeurile de metal, de plastic, de lemn, cauciucurile, deşeurile periculoase, toate deşeurile care ulterior pot ajunge la reciclare şi pot reintra în circuitul economic”, a explicat acesta.

Citeşte şi Programul Rabla 2021. Ce condiţii noi a anunţat Ministerul Mediului?