Finante

Radiografia economiei românești în 2017

01.01.2018

Care sunt cele mai sigure investiții pe care le putem face în noul an? Cu cea mai mare creștere a PIB-ului din Uniunea Europeană pe parcursul anului 2017, în România se poate vorbi în prezent despre câteva mișcări economice care sunt văzute de analiștii financiari cu multe semne de întrebare. Sunt acestea sustenabile pe termen lung sau se bazează exclusiv pe o creștere a consumului?

Claudiu Cazacu, analist-șef la X-Trade Brokers România, ne oferă în rândurile de mai jos o imagine obiectivă cu privire la riscurile investițiilor din viitorul apropiat și situația economică din prezent.

„Am început prin a fi investitor pe piața bursieră locală în 2004, lucrând apoi în domeniu la o firmă de brokeraj, mergând ulterior spre piețele internaționale. Studiile inițiale au fost în domeniul ingineriei, la Electronică și Telecomunicații. Apoi am absolvit un master cunoscut pentru accentul pus pe metode matematice în finanțe, Dofin, la ASE, și ulterior un Master în Finance la Londra, London Business School”

Cum consideri că s-a dezvoltat economia României în 2017 în raport cu cea mondială? Care au fost principalele mari mișcări din piață care au dus la aceste rezultate?

În termeni nominali, performanța PIB-ului nostru a fost neașteptat de bună. Ritmul de creștere a fost mult peste cel al economiei globale, România depășind chiar și China, atrăgând atenția observatorilor internaționali. Tendința a fost susținută de un ansamblu de factori, între care revenirea apetitului pentru consum, relaxarea fiscală, mediul monetar încă stimulativ, performanța din agricultură și redresarea notabilă a economiei europene.

Cum preconizezi situația financiară mondială în 2018? Despre România ce ne poți spune cu privire la ceea ce se va întâmpla anul viitor?

Estimările economice sunt favorabile pentru 2018 atât în SUA, cât și mai aproape de noi, în Europa. Politica monetară va deveni cu o treaptă mai restrictivă, dar avem totuși creare de lichiditate din partea BCE, iar piața muncii continuă să își revină. România va avea probabil un an foarte bun, deși nu neapărat la viteza actuală, însă abilitatea noastră de a absorbi șocuri ar fi diminuată dacă se merge tot pe o politică fiscală foarte stimulativă. Comisia Europeană estimează un avans de 4.4% al PIB, în opinia noastră este un nivel destul de optimist. Creșterea deficitului comercial, deși nu la nivelul din 2007-2008, este, de asemenea, preocupantă.

Mulți analiști povestesc despre o iminentă criză financiară, cel puțin la nivel național. Ce părere ai cu privire la acest lucru? Sunt companiile pregătite pentru o cădere economică? Consideri că recenta criză a maturizat piața și este mediul de afaceri pregătit pentru o nouă recesiune?

Psihicul colectiv a fost marcat de criza din 2009 (la noi, ea a fost începută de fapt în 2007-2008 în SUA). Derularea unei noi perioade restrictive e posibil să aibă o altă formă. Pe de altă parte, față de euforia unor dobânzi ultra-reduse, mediul de afaceri și populația au nevoie să înțeleagă că realitatea viitoare ar putea fi diferită. Ritmul de creștere a comerțului nu poate fi susținut multă vreme fără a se ajunge la deficite serioase, și disponibilitatea finanțării ar putea să se diminueze, gradual, ”răcorind” economia, dar nu neapărat trimițând-o în recesiune, ci doar aducând creșterea mai aproape de potențialul său.

Într-un interviu mai vechi, publicat de o revistă națională la începutul anului curent, spuneai despre o posibilă creștere puternică a dolarului, ceea ce s-a și adeverit câteva luni mai târziu. Cum crezi că va evolua dolarul în 2018? Dar euro? Cum consideri că va evolua moneda națională?

Dolarul a avut perioade bune, dar în linii mari a suferit de pe urma întârzierii realizării marilor proiecte ale administrației din SUA, promise încă de anul trecut, în timp ce economia europeană a revenit peste așteptări, fapt ce a susținut apetitul pentru euro. Între cele două monede, euro ar mai putea să se bucure o perioadă de atenția investitorilor, dar este posibil ca, dacă legislația fiscală și ulterior, cea referitoare la infrastructură, vor fi implementate în SUA, dobânzile pe pantă de creștere să atragă interesul piețelor pentru dolar. Leul are parte de presiune de depreciere, câtă vreme vorbim de un deficit comercial care se adâncește, nu se diminuează, și e posibil să depășească nivelul 4.75 al euro/RON în prima jumătate a anului.

Care sunt investițiile cele mai sigure pe care cineva cu un venit mediu în România le poate face în 2018 și de ce acestea? De ce domenii trebuie să ne ferim în a investi în noul an?

În principiu, nu se poate vorbi de ”siguranță” ci mai degrabă de nivele de risc în investiții. Pentru cei cu toleranță redusă la risc, deținerea titlurilor de stat sau a unor depozite bancare sub limita garantată pare o alegere rațională. O diversificare a deținerilor între monedele majore diminuează de asemenea riscul, dacă evaluăm portofoliul din unghiul valorii sale în lei. În cazul celor cu apetit mediu sau ridicat, obligațiunile – care oferă un venit fix – sau titluri bursiere ale unor companii lichide, cu dividend stabil, ar putea fi în ”meniu”, oferind randamente peste cele bancare – dar, din nou, acestea nu sunt lipsite de o serie de riscuri.

În ultimele luni, monedele virtuale (sau crypto currency-ul) au crescut incredibil de mult. Ce ne poți spune despre investițiile în monede virtuale și cum privești viitorul acestora?

Evoluția cotației BTC, aproape verticală, nu are precedent în istoria activelor lichide. Deși tehnologia din spatele monedei este foarte promițătoare, iar versiuni ale sale pot modifica nu doar industria financiară, ci și cea a stocării datelor sau interacțiunii între stat și cetățeni, rapiditatea creșterii prețului unor monede virtuale ascunde, în anumite cazuri, o teamă de a nu pierde ”trenul” (fear of missing out). Aceasta este amplificată de apetitul investitorilor mari de a se poziționa într-o nouă clasă de active, mai ales o dată cu introducerea instrumentelor futures în burse mari, reglementate, precum CME (Chicago). Anticiparea unui nivel la care piața să se oprească este la fel de simplă că diagnosticarea matematică a psihologiei colective. Interesul pentru monede virtuale ca activ de refugiu este însă propulsat de situația din apropierea Coreei de Nord, cu achiziții notabile de BTC dinspre Japonia și Coreea de Sud. Deși nu este clar dacă peste 10-20 de ani vom mai vorbi de BTC sau ETH, cred că tehnologia blockchain și derivatele sale vor fi larg utilizate în viața noastră economică și cea ”reală”.

Ne-ar plăcea să știm care este, din punctul tău de vedere cel mai important sfat financiar pentru mediul de afaceri din România la început de 2018?

Viteza de adaptare – nu numai la un mediu local în schimbare, ci și la cel internațional – va fi un factor cheie în performanța business-ului, și înțelegerea noilor trenduri de tip big data, machine learning și AI va fi probabil cea mai bună investiție a acestui an.