Sanatate

Radiografia sistemului sanitar românesc, la finalul anului 2013

23.12.2013

Românii se îndreaptă către clinicile private, iar medicii români aleg să plece peste granițe. Nu mai este o surpriză pentru nimeni faptul că românii nu sunt mulțumiți de sistemul public de sănătate. Un studiu recent realizat în șapte țări din Europa de către Daedalus Millward Brown arată chiar faptul că în țara noastră sistemul de sănătate și probleme legate de acesta cauzează supărări pentru nu mai puțin de patru din cinci români. Mai mult decât atât, România este țara care se află pe penultimul loc în regiune, după nivelul de mulțumire, cu doar un procent de 16,8% români care s-au declarat satisfăcuți de ceea ce descoperă în prezent în spitalele de stat din țară. Același top mai arată că țara unde oamenii sunt cei mai satisfăcuți de sistemul de sănătate este Turcia, unde oamenii declară, în procent de 48,4%, că totul este perfect în sistemul medical.

Informațiile de mai sus nu sunt o surpriză pentru nimeni. În timp ce multe spitale de stat și-au închis porțile din cauza lipsei fondurilor, numărul sălilor de operație se micșorează pe zi ce trece, iar pacienții ajunși în spitale se văd nevoiți să-și achiziționeze din banii proprii de la medicamentele de bază, până la seringi sau chiar branule și alte obiecte sanitare sau tratamente scumpe, care ar trebui să se găsească în orice spital într-un sistem bine pus la punct.

Oamenii se îndreaptă către sistemul privat

Într-o perioadă în care multe dintre spitalele din România se închid și cele care rămân deschise nu sunt la standardele dorite de contribuabili, românii încep să se îndrepte către cele private, către consultații pentru care sunt nevoiți să scoată din buzunar sume de bani ridicate, asta în timp ce plătesc în continuare contribuțiile și taxele către sistemul de sănătate. MedLife-IMAS a realizat acum doi ani o cercetare a cărei concluzie arată că 20% dintre locuitorii din orașe se îndreaptă către mediile private de sănătate. Nu mai puțin de 70% dintre cei care locuiesc în mediul urban au declarat că se duc la spitalele private pentru calitatea serviciilor din acestea.

Care sunt, mai exact, motivele pentru care românii se îndreaptă spre clinicile particulare? Curățenia este pe primul loc și condițiile bune din locații, peste 45 de procente dintre cei care au participat la studiu au declarat asta. Pe locul secund se află modul în care cadrele medicale se comportă cu pacienții. Peste 43% dintre cei intervievați spun că se duc spre mediul privat pentru comportamentul medicilor de aici. Un alt motiv foarte important este lipsa timpului de așteptare. Dacă în spitalele de stat și la clinicile din sistem știm cu toții că pacienții au de așteptat o perioadă bună pentru a intra în cabinetul personalului medical, la clinicile private nu se întâmplă acest lucru, iar peste 39% dintre cei din mediul urban spun că acesta este un motiv destul de serios pentru a alege sistemul privat. Aparatura de ultimă generație, profesionalismul medicilor și absența altor plăți, precum cele informale, sunt alte motive pentru care românii renunță la sistemul public de sănătate.

Viitorul clinicilor particulare

În momentul realizării cercetării, cele mai solicitate servicii de către pacienții români erau analizele de laborator, examenele oftalmologice și ginecologice, urmate de examenele de tipul RMN, tomografii, radiografii și ecografiile. La acea vreme, cel mai apreciat spital privat din țara noastră era Life Memorial Hospital, urmat în preferințe de Maternitatea Regina Maria, Spitalul Euroclinic, Spitalul Pelican din Oradea și Spitalul Arcadia din Iasi.

Cei care conduc spitalele și clinicile private privesc viitorul într-un mod optimist. Ei sunt convinși că serviciile private spitalicești și nu numai vor crește substanțial în viitor, datorită calității serviciilor și seriozității personalului.

O altă cercetare mai recentă susține datele de mai sus. Studiul realizat de Institutul Aspen România pe parcursul lunii februarie 2013 arată că, deși mulți români au beneficiat de sistemul privat de sănătate, nu mulți sunt cei care vor să-și achiziționeze un abonament la o astfel de clinică. Mai precis, 73% dintre oameni nu au de gând să cumpere un abonament la o clinică privată în viitor. Motivele sunt multiple: de la prețurile ridicate, la a considera că nu este o necesitate.

Exodul medicilor români

În tot acest timp, medicii români aplică pentru posturi din străinătate. Fie că este vorba despre salarii mai ridicate sau condiții de muncă la standarde mai înalte, specialiștii formați în țara noastră preferă să-și dezvolte cariera peste granițe. Statisticile arată că în ultimii aproximativ șase ani aproximativ 15.000 de doctori și mai bine de 40.000 de asistente au ales să plece din țară pentru salarii care ajung de multe ori să fie și de 10 ori mai ridicate decât ceea ce primeau în țară. Cei din sistemul sanitar spun că nu doar salariul mai mare este motivul pentru care aleagă să plece, ci și nepolitizarea spitalelor de peste granițe, posibiliatea dezvoltării mai rapide a unei cariere, dotările spitatelor în care ajung să lucreze și stocurile de medicamente de ultimă generație. 

Analiștii spun că după ce România a intrat în Uniunea Europeană numărul cadrelor medicale care au ales să plece s-a mărit de la an la an. Doar în primul an de la aderare mai bine de 2.000 de medici își găsiseră un loc de muncă în Vest.

Spitalele din România vor ajunge, așadar, în lipsa unor schimbări rapide și foarte bine stabilite, cu rezultate pe termen scurt și mediu, nu doar neutilate cu aparatură și în lipsă de medicamente, ci și fără specialiști.

Și asta nu este tot, spun analiștii. Statul român investește peste 50.000 de lei pentru studiile unui singur medic și rezidențiatul acestuia. Asta înseamnă că, în timp ce România plătește studiile medicilor, alte state se bucură acum de cunoștințele specialiștilor instruiți la noi.