Stiri: Sanatate

Radioterapie spital Baia Mare.

Spitalul din Baia Mare, echipat cu o secție de radioterapie

05.04.2019

Radioterapie spital Baia Mare. La Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, a fost pus în funcțiune un centru național de radioterapie. Astfel, pacienții cu afecțiuni oncologice din județul Maramureș și zonele limitrofe vor beneficia de tratament radioterapeutic modern, la standarde europene.

Radioterapie spital Baia Mare. Investiție asigurată de Banca Mondială și Ministerul Sănătății

Clădirea care găzduiește buncărul a fost construită din fonduri proprii, iar echipamentul a fost cumpărat de către Ministerul Sănătății în cadrul unui proiect cu Banca Mondială.

În cadrul Proiectului privind Reforma sectorului sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, finanțat printr-un împrumut de la Banca Mondială, Ministerul Sănătății a semnat contracte în valoare de 17,9 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente specifice de radioterapie a 8 centre naționale din București, Cluj-Napoca, Oradea, Galați, Constanța, Craiova. Centrele sunt dotate cu echipamente care oferă soluții complete de asigurare a tratamentului necesar pentru pacienții care au nevoie de radioterapie, respectiv:

  • accelerator linear medical
  • Computer Tomograf Simulator
  • sistem de planificare tratament și conturare
  • sistem de înregistrare și verificare
  • sistem de imobilizare
  • sistem de dozimetrie

Radioterapie spital Baia Mare. Contracte

Contractele pentru dotarea cu echipamente au fost semnate în luna noiembrie a anului 2017. Livrarea componentelor a început în iunie 2018.

La Spitalul din Baia Mare, instalarea tuturor echipamentelor, în valoare de 2,2 milioane euro, a fost finalizată în august 2018.

Dotarea altor secții din țară

De asemenea, instalarea echipamentelor și punerea în funcțiune a acestora în alte șapte centre din țară se va finaliza până în luna ianuarie a anului 2020.

Radioterapie spital Baia Mare. 10 paturi

Compartimentul de radioterapie inaugurat la Baia Mare are 10 paturi. Personalul medical care deservește centrul este format din:

  • 3 medici specialiști
  • 9 asistenți medicali specializați în radiologie și radioterapie
  • 2 fizicieni

Serviciile de radioterapie sunt acordate în sistem ambulator sau în spitalizare continuă, atât pacienților din județul Maramureș, dar și din județele invecinate, precum Satu Mare, Sălaj sau Bistrița.

Radioterapie spital Baia Mare. Ce spune ministrul Sănătății

”Am pornit în 2013 de la un aparat de cobaltoterapie impropriu pentru tratamentul pacienților cu afecțiuni oncologice, am reușit ca în anul 2017 să ne mobilizăm și să începem construcția noilor spații destinate laboratorului de radioterapie. Mulțumesc personalului medical, foștilor mei colegi, doctori și asistenți medicali, care au muncit și au dat posibilitatea spitalului de a realiza venituri proprii din care au fost achiziționate echipamentele. Sunt mândră de voi! La numai un an, soseau primele componente ale noii și performantei aparaturi de radioterapie achiziționate de Ministerul Sănătății, cu sprijinul financiar asigurat printr-un proiect al Băncii Mondiale. La momentul de față, în laborator există un accelerator liniar, un computer tomograf cu opțiune de simulare, un sistem de plan tratament, sisteme de dozimetrie și de contenție pregătite pentru a trata peste 700 pacienți anual, dar și spații la “cheie” dedicate unui al doilea accelerator liniar și aparaturii de brahiterapie, absolut necesare pentru tratamentele complexe și moderne ale unei radioterapii de secol 21”, a afirmat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Ministerul Sănătății evaluează posibilitatea extinderii programului de dotare cu echipamente și în alte centre de radioterapie din țară.

Citește și Top 20 de companii care fac recrutări la Angajatori de TOP 2019