Prin proiectul Rail Freight Forward și trenul lui Noe, compania a luat măsuri clare pentru creșterea transportului feroviar de marfă în Europa. Cu 8.500 de angajați, sucursale în întreaga Europă și o cifră de afaceri anuală de aproximativ 2.300.000.000 EUR, Rail Cargo Group este una dintre cele mai importante companii de logistică feroviară din Europa. Prin intermediul proiectelor de tipul Rail Freight Forward și a trenului lui Noe, Rail Cargo Group a luat măsuri importante pentru a crește ponderea transportului feroviar de marfă în Europa, de la 18 la 30% până în anul 2030, calea ferată fiind în prezent cel mai ecologic mod de transport.
Rail Cargo Group operează împreună cu partenerii săi o rețea națională de logistică pe tot cuprinsul Europei și până în Asia
RCG conectează orașele și porturile europene cu centre economice prospere din Rusia, Turcia și China. Compania-mamă a Rail Cargo Group este Rail Cargo Austria AG.
„Oferim soluții individuale complete pentru produsele industriale de la A la Z cu vagoane simple sau trenuri complete, țn funcție de nevoile clientului. Cu know-how-ul nostru și utilizarea tehnologiilor inovatoare de transport, implementăm soluții logistice personalizate orientate către viitor, pentru cele mai importante ramuri industriale”, ne-a declarant Dl. Sebastian Sperker, Managing Director RCG.
O flotă de aproximativ 26.000 de vagoane de marfă
Cu o flotă de aproximativ 26.000 de vagoane de marfă de diferite tipuri, Rail Cargo Group are o infrastructură de transport potrivită. Compania implementează conexiuni de TransFER de mare frecvență pentru unitățile de încărcare intermodale între regiuni industriale și porturi, pentru bunuri de toate felurile.
De asemenea, RCG conectează regiunile economice importante și, prin urmare, leagă transportul feroviar de cel terestru și maritim, în toată Europa și până în Asia.
3.900 de tehnicieni asigură o întreținere sigură și fiabilă a echipamentelor și unităților de transport, oferind cele mai scurte perioade de timp posibile de reparații pentru locomotive, autovehicule de pasageri și de marfă, precum și pentru componentele acestora
Pentru 2019 și anii următori, Planul de investiții RCG include investiții în locomotive (Vectron) precum și în personal, inclusiv șoferi, dar și în flota de transport (inclusiv TransANT, vagoane cu dispozitive telematice). În plus, există numeroase inițiative realizate cu scopul creșterii sustenabile a productivității, cum ar fi optimizarea capacităților de operare, folosire a noilor tehnologii sau circulație optimizată.
Recent, RCG a câștigat premiul EFFIE în categoria bunuri industriale și de capital pentru campania de comunicare TransANT la ediția din acest an a premiilor EFFIE pentru publicitate și comunicare pe piață.
Digitalizarea, un element cheie
Cu programul Cargo1492, RCG conduce logistica feroviară într-o nouă lume digitală. Mai simplu, mai rapid, mai fiabil. Odată cu dezvoltarea unei platforme digitale cu servicii complete, clienții RCG pot superviza digital întreaga activitate a RCG, cu acces la toate procesele și serviciile digitale de care au nevoie pentru munca lor zilnică.
Sistemul de urmărire a expedierii încărcăturii este o nouă soluție digitală oferită pentru o mai mare transparență în traficul feroviar internațional de marfă și permite o monitorizare fără întreruperi a bunurilor
Tracker-ul de transport reprezintă cel mai nou sistem inovator de urmărire a încărcăturii oferit de RCG și oferă informații cuprinzătoare despre transporturile clienților, totul la un click distanță.
SmartCargo, un nou standard în industria logistică
Cerințele clienților din secolul XXI nu pot fi îndeplinite cu tehnologiile din secolele XIX și XX. Împreună cu A1 Digital, RCG și-a asumat sarcina de a stabili standarde de top în industria logistică extrem de competitivă și a lansat proiectul „SmartCargo”. Cu această soluție telematică inteligentă pentru vagoanele de marfă, RCG face un pas important către logistica de ultimă oră. Dispozitivele telematice speciale montate pe corpul vagonului permit oferirea unor noi servicii: furnizarea de informații de-a lungul traseului trenului, inclusiv urmărire și notificări de plecare și de sosire, precum și ora estimată de sosire a vagonului.
Conform reprezentanților companiei, în următorii ani, cererea în Europa pentru vagoanele de marfă va fi una extrem de ridicată, cu până la 11.000 de vagoane pe an
Capacitatea de producție a RCG este de aproximativ 5.000 vagoane până în 2025 – necesare atât pentru a moderniza echipamentele existente, cât și pentru a investi în vagoane suplimentare pentru a sprijini creșterea. Din acest motiv, RCG a investit de-a lungul timpului sume importante în crearea și administrarea unei flote extrem de moderne de vagoane și locomotive. TransANT este un vagon de rulare standardizat cu lungimi cuprinse între 10 și 21 de metri, cu suprastructuri modulare, care pot fi utilizate pentru diferite tipuri de bunuri.
Viziunea: 30% până în 2030
Obiectivul actual este de a crește cota feroviară a pieței europene a transporturilor de mărfuri la 30%. În prezent, transportul de mărfuri generează deja aproape o treime din totalul emisiilor provenite din transport. Transportul rutier cu camionul cauzează de 21 de ori mai multe emisii de CO2 decât transportul cu trenul. Scopul este însă acela de a atrage atenția asupra faptului că manevrarea unui tren prin Europa trebuie să fie la fel de ușoară ca și conducerea unui camion.
Prin calitatea superioară a serviciilor oferite, prețuri corecte și prin utilizarea sistemelor inteligente, este cu siguranță posibil ca transportul rutier să fie înlocuit de cel feroviar.
Obiectivul Uniunii Europene este de a crește cota feroviară a pieței totale a transporturilor de mărfuri de la 18% la 30% până în 2030
RCG cooperează cu WWF, subliniind angajamentul comun față de protecția mediului. RCG s-a implicat și în Săptămâna Europeană a Mobilității, care a avut loc în perioada 16-22 septembrie. Săptămâna Europeană a Mobilității reprezintă o inițiativă a Comisiei Europene, care a început în 1998 cu „Ziua fără mașini” în Franța. ÖBB este cea mai mare companie implicată în protecția mediului din Austria, care face parte și din campania la nivel european.
Inițiativa „Rail Freight Forward”
Principalele căi ferate europene de transport de marfă, sub inițiativa RCG, au lansat proiectul „Rail Freight Forward”. În acest scop, a fost lansată în decembrie 2018 o campanie de sensibilizare în cadrul Conferinței Mondiale privind clima COP 24 din Katowice, Polonia. „Inspirați de cele mai vechi practici de protecție a mediului, am trimis trenul lui Noe – ambasadorul nostru climatic – într-o călătorie prin Europa”, mărturisește D. Sperker.
Trenul este simbolul transportului de marfă, o variantă de transport mai durabil și mai prietenos cu clima. La fiecare dintre opririle sale, două containere au fost decorate de artiștii locali cu diferite motive animale.
Și astfel, trenul plin de culoare a devenit sinonim cu emisii mai scăzute, consum redus de energie și mobilitate ecologică
În octombrie 2019, trenul lui Noe a ajuns în portul Rotterdam. În cursul unui eveniment cu invitați de marcă și politicieni, oameni de afaceri și mass-media, un vagon a fost trimis în America de Sud. La Conferința globală ONU privind clima COP25 în Santiago, Chile, Trenul lui Noe va răspândi mesajul RFF pentru a crește cota modală a traficului feroviar de marfă, cu scopul de a îmbunătăți clima, calitatea aerului și mobilitatea.
Traficul de marfă prezintă tendință de creștere, în ciuda mediului nefavorabil
Rail Cargo Group avea, la sfârșitul anului trecut, 211 angajați în România, persoane motivate și dedicate, care sunt sufletul companiei și adevărata cheie a succesului. „Nu suntem doar una dintre cele mai mari companii de training, am stabilit, de asemenea, standarde în domeniile de promovare a sănătății, egalitatea de șanse, de formare și de educație continua”, explică Dl. Sebastian Sperker.
Deși mediul de piață pentru transportul de marfă a devenit recent din ce în ce mai nefavorabil, Rail Cargo Group a reușit să își mărească semnificativ cifra de afaceri în exercițiul financiar trecut și este din nou subgrupul cu cea mai mare cifră de afaceri.
Conform reprezentanților companiei, toate argumentele sunt în prezent în favoarea transportului feroviar de mărfuri, căile ferate fiind cel mai ecologic mod de transport.
„Prin proiectul Rail Freight Forward și cu trenul lui Noe, RCG a luat măsuri clare pentru a crește cota transportului feroviar de marfă în Europa de la 18 la 30% la sută până în 2030, fiind deja unul dintre liderii domeniului de trafic internațional de mărfuri, în special în Europa” – Andreas Matthä, Director Executiv ÖBB.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/softronic-producator-de-locomotive-si-trenuri-electrice/