Stiri: Economie

RAND Europe: România trebuie să își relanseze industria de apărare

29.07.2015

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului, Sorin Encuțescu a primit, ieri., o delegație a RAND Europe, din care au făcut parte James Black și Alexandros Kokkoris, analiști în domeniul industriei de apărare. RAND este un institut de cercetare non-profit a cărei misiune este de a contribui la îmbunătățirea politicii și procesului de luare a deciziei prin cercetare și analiză.

Reprezentanții acestui institut efectuează, în numele Agenției Europene de Apărare, un studiu intitulat ”Central and Eastern European countries: measures to enhance balanced defence industry in Europe and to address barriers to defence cooperation across Europe”.

Prezența în România și în alte țări din Europa a celor doi reprezentanți RAND Europe are ca obiectiv principal cunoașterea și analiza mediului est-european de securitate și implicațiile asupra Bazei Industriale și Tehnologice de Apărare Europeană.

Elementele principale ale discuțiilor au evidențiat necesitatea consolidării și relansării industriei de apărare a României. Acest obiectiv devine tot mai important în contextul geopolitic actual și al rolului pe care România trebuie să-l joace în NATO și în arhitectura de securitate europeană.

Necesitatea dezvoltării unei industrii proprii de apărare este evidentă. România nu poate fi un contributor la securitate și nu-și poate asigura propria securitate fără să aibă capacitățile destinate industriei naționale de securitate necesare.

Principalul mecanism al îndeplinirii acestui obiectiv strategic este dezvoltarea relațiilor de cooperare și parteneriat industrial dintre companiile ce aparțin industriei de apărare a României și statelor partenere din UE și NATO.