Stiri: Stiri

Randament de 11,75% în 2013, pentru Pilonul II de pensii

07.01.2014

Cele opt fonduri de pensii Pilon II au ajuns la un total de 6 milioane de participanți la finele anului trecut, iar activele nete administrate în beneficiul acestor participanți au ajuns la 13,94 miliarde lei (3,1 miliarde euro). De asemenea, în cursul anului trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon II au crescut cu aproape 45%, evoluție peste așteptările pieței. Avansul a fost determinat, în principal, de rezultatele investiționale foarte bune.

Dacă în luna ianuarie din 2013, Asociația estima active nete de peste 13 miliarde lei pentru finele anului, statistica APAPR arată active nete de peste 13,9 miliarde lei în conturile participanților la sistem.

Pilonul II de pensii private a avut o evoluție peste așteptări în cursul anului 2013, care consolidează rezultatele deja pozitive înregistrate anterior. Principalii beneficiari ai acestor realizări sunt cei 6 milioane de români care și-au pus încrederea în acest sistem de economisire pentru un viitor mai prosper”, a declarat Marius Popescu, președintele APAPR.

De la lansare și până în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în contribuții brute totale de 11,3 miliarde lei și au adăugat, prin activitatea investițională, câștiguri nete în valoare de aproximativ 2,6 miliarde lei.

În plus, în cursul anului 2013, fondurile de pensii private și-au majorat semnificativ rolul în economia reală, prin creșterea alocărilor investiționale în acțiuni (inclusiv prin participarea substanțială la toate ofertele publice inițiate de Guvern) și au contribuit la dezvoltarea pieței de capital. Per total, fondurile de pensii private obligatorii investesc în România circa 95% din toate activele lor.