Constructii

Rap Group

RAP GROUP, viziune adaptată contextului actual

01.08.2021

Companiile din grup au răspuns provocărilor impuse de pandemie și au profitat de oportunitățile apărute în piață. RAP Group este un grup de companii diverse care se concentrează pe domenii diferite de activitate, de la lucrări generale de construcții, la instalații electrice, termice și sanitare. De asemenea, grupul se implică și în tehnologie de proces pentru industria alimentară, farmaceutică, a tutunului, a îngrijirii personale sau chimică.

Localizate în Brașov, România, companiile grupului RAP au dezvoltat proiecte internaționale în 40 de țări, pe 6 continente.

În ultima perioadă, ca urmare a situației generate de recenta pandemie de COVID-19, activitatea companiilor din grup a cunoscut modificări, care au însemnat o adaptare la contextul global și o regândire a strategiei și a nevoilor clienților.

Activitatea companiilor din grup s-a adaptat la contextul global și au fost regândite strategia și nevoile clienților 

Astfel, oglindirea acestei perioade pandemice în activitatea companiilor grupului a fost diferită, fiind evident influențată de domeniul în care activează fiecare.

„Chiar dacă, pentru anumite sectoare de activitate, semnalele de redresare sunt încă timide, sperăm la o revenire începând cu a doua jumătate a acestui an, astfel încât cele mai multe proiecte dintre cele rămase în așteptare să fie reactivate și astfel țintele propuse pentru anul acesta să fie atinse”, ne-a declarat Dna. Monica Bîldea, Director Executiv RAP Group.

Evoluția companiilor din grup

În domeniul realizării de produse zaharoase, volumele realizate au luat un puternic avânt în a doua jumătate a anului 2020, reușind astfel să echilibreze golul de comenzi din trimestrul doi al anului.

În domeniul proiectării, producerii și asamblării echipamentelor și instalațiilor pentru diverse industrii au survenit probleme multiple legate de restricțiile de deplasare, având în vedere că această activitate este preponderentă exporturilor de bunuri și servicii.Endress

Construcțiile au cunoscut o perioadă de regres în a doua jumătate a anului 2020, dar și de tatonare, care însă s-a fructificat în primul trimestru al anului 2021 cu încheierea de noi contracte.

În momentul de față, cele mai solicitate lucrări sunt atât cele din domeniul construcțiilor industriale, cu referire la construcția unor stații de epurare, hale de depozitare, reabilitare a unităților de producție, cât și cele din zona de relocare echipamente, ca urmare a unor noi politici strategice ale unor industrii de a-și reloca producția în alte zone.

Cele mai solicitate lucrări sunt cele din domeniul construcțiilor industriale și din zona de relocare echipamente

Pentru a stimula dezvoltarea și a urma strategia de creștere, RAP GROUP a realizat investiții în domeniul activității de producție confecții metalice, fiind achiziționate în ultimul an, din fonduri proprii, un echipament de șlefuit automat și un echipament de sudură automată pentru verole și serpentina de la tancurile de ciocolată, crescând astfel calitatea și productivitatea produselor realizate.

Cele mai importante proiecte ale RAP GROUP

RAP Group a executat numeroase proiecte complexe pentru firme din întreaga lume. De peste 25 de ani, grupul a acumulat o experiență importantă și și-a mărit capacitatea de a gestiona sarcini multidisciplinare.

În momentul de față, printre cele mai importante proiecte în care RAP GROUP este implicat se numără upgrade-ul unui sistem existent de transport zahăr, crescându-i capacitatea și aducându-l la standardele actuale de siguranță din perspectiva ATEX, lucrare care se realizează în Germania. De asemenea, s-a implicat în realizarea unei instalații de gestionare și stocare pentru o linie de ciocolată, ținând cont de cele mai exigente standarde de calitate pentru un proiect care va fi implementat în Suedia.IFM

Totodată, grupul de firme s-a implicat în proiectarea, livrarea și instalarea de echipamente pentru o nouă linie de producție de chipsuri din Polonia, în proiecte de relocare din Mexic în Rusia și adaptare la noile standarde de producție a unor echipamente de gestionare a ingredientelor pentru industria de produse zaharoase, dar și în proiectarea și instalarea de echipamente aferente unor noi linii de producție de cidru în Ucraina.

Grupul de firme a construit și o nouă linie de producție în industria de aditivi pentru betoane, un serviciu de inginerie realizată la comandă, cu livrarea integrală a echipamentelor, lucrare care se va realiza în Franța.

Grupul de firme a construit o nouă linie de producție în industria de aditivi pentru betoane pentru un partener din Franța

„Ne-am extins activitatea într-un nou domeniu, cel al construcțiilor stațiilor de epurare și în domeniul parcurilor industriale de mici dimensiuni. Lucrările clasice de construcții industriale sau extinderi a unor facilități existente, împreună cu lucrările de refurbish completează paleta de lucrări de antrepriză generală cu toate serviciile in house (construcții și instalații electrice, mecanice, curenți slabi și tari, detecție incendiu, instalații exterioare pluviale, instalații pentru sistemul de protecție la foc). Aceste lucrări se desfășoară atât pe plan național, cât și în Franța”, continuă Dna. Bîldea.

Grija față de comunitate

În ciuda provocările survenite în această perioadă, RAP GROUP nu a uitat de comunitatea din care face parte. Astfel, alături de Fundația Comunitară și Cercul de Donatori Brașov a susținut prin donații trei proiecte importante pentru comunitate.

Proiectul „Mama 24/24”, coordonat de Asociația de Servicii Sociale SCUT, a avut ca scop sprijinirea mamelor, beneficiare în proiect, pentru a-și crește copiii alături de ele. Finanțarea și activitățile acestui proiect au fost adaptate la nevoile și situațiile de criză cu care s-au confruntat mamele, multe dintre acestea fiind amplificate de circumstanțele pandemice. Activitățile incluse în proiect s-au axat pe realizarea unui curs de mentorat, campania de ziua copilului, trei campanii de achiziționare și distribuire de ajutoare materiale, 384 de ședințe de consiliere socială și 304 de ședințe de consiliere psihologică.

În ceea ce privește impactul social, au fost constatate creșterea calității vieții, dezvoltarea unor abilități sociale și competențe parentale, facilitarea accesului la drepturi și prestații sociale, reechilibrare psiho-emoțională etc.

Proiectul „Împreună încălzim suflete”, coordonat de Fundația Bucuria Darului, a însemnat asigurarea unor condiții de locuit decente în condiții de iarnă. Astfel, copiii, părinții și bătrânii, beneficiari ai proiectului, s-au bucurat de un cămin călduros, în care își pot desfășura activitățile de zi cu zi și de mese calde.

Grija pentru comunitate s-a reflectat în proiecte importante, precum „Mama 24/24”, coordonat de Asociația de Servicii Sociale SCUT, „Împreună încălzim suflete”, coordonat de Fundația Bucuria Darului, și „Zâmbesc din nou cu ajutorul tău”

Proiectul „Zâmbesc din nou cu ajutorul tău”, a avut ca scop recăpătarea echilibrului emoțional pentru copiii și mamele care sunt victimele violenței domestice. În vederea atingerii acestui scop, au fost realizate 133 de sesiuni de terapie, iar o parte din banii strânși au fost redirecționați și către nevoile câtorva beneficiari.

„Alături de Asociația Comunitară Transilvania Expres, pe 27.05.2021, RAP GROUP a adus zâmbete pe chipurile copiilor defavorizați. Prin acțiunea umanitară “Azi noi ajutăm copiii să zâmbească”, au fost împărțite pachete cu rechizite, produse de igienă intimă, articole de îmbrăcăminte, produse alimentare și jucării în șase case de copii din Tărlungeni, Teliu și Dacia”, precizează Directorul Executiv.

Inițiativa „Educația nu intră în carantină”

De asemenea, RAP GROUP a susținut inițiativa „Educația nu intră în carantină” a Asociației Diaconia Ajutor Internațional, care a avut ca scop sprijinirea copiilor înscriși în centrul educațional al asociației. În urma sponsorizărilor primite, numărul sălilor de curs a fost mărit pentru a putea fi asigurată distanțarea socială, clasele centrului educațional au fost dotate cu aparatură pentru școala online și au fost asigurate toate măsurile de protecție necesare, pentru a facilita accesul copiilor nevoiași la educație.

„La RAP GROUP, ne implicăm constant în educația noii generații de specialiști în domeniul tehnic ca partener BEST. Recent, am avut oportunitatea de a juriza echipele din categoria Team Design, din cadrul EBEC, cea mai mare competiție de inginerie din Europa, atât în cadrul fazei locale care s-a desfășurat în martie, cât și în cadrul celei regionale din aprilie. Principalul scop al competiției este acela de a-i ajuta pe studenți să-și dezvolte, îmbunătățeacă și testeze cunoștințele și abilitățile inginerești, dar și de a-și depăși limitele prin rezolvarea unor provocări tehnologice interdisciplinare”, explică Dna. Monica Bîldea.

Grupul de companii susține, de asemenea, Fondul Științescu în mișcarea sa națională de reenergizare a educației STEAM. În cadrul acestei mișcări sunt finanțate cele mai bune proiecte care au ca scop atragerea elevilor/studenților și către domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică). Științescu susține mentorii, profesioniștii din toate domeniile, profesorii, elevii și studenții prin finanțări, resurse și îndrumare, dorindu-și ca pasiunea pentru educația STEAM să devină „contagioasă”.

Grupul de companii susține, de asemenea, Fondul Științescu în mișcarea sa națională de reenergizare a educației STEAM

Indicatori financiari

La nivel centralizat, în 2020 grupul a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri, dar o scădere a profitabilității față de anul 2019. Pentru anul 2021, având în vedere că apetitul de investiții în domeniul tehnologiilor al partenerilor nu a revenit la nivelul anterior pandemiei, reprezentanții companiilor estimează că cei doi indicatori menționați – cifra de afaceri și profitabilitatea – vor rămâne neschimbați.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/rap-group-solutii-integrate-si-servicii-unitare-la-nivel-global/