Slide

Stiri: Economie

Diana Coroabă, Partener PwC România

Volumul tranzacțiilor digitale se va tripla până în 2030

18.06.2021

Raport PwC: Viitorul plăților este fără numerar, volumul tranzacțiilor digitale se va tripla până în 2030. PwC reprezintă o rețea de firme care este prezentă în peste 155 de țări, cu mai mult de 284.000 de profesioniști. Serviciile oferite sunt în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri. Recent, PwC și Strategy&, departamentul de strategie globală din rețeaua PwC au realizat o analiză, care a evidențiat următoarele aspecte:

  • Volumul de plăți fără numerar la nivel global aproape se va dubla până în 2025, față de nivelul din 2020. Astfel, nivelul acestuia va atinge 1,9 trilioane tranzacții,
  • Volumul de plăți fără numerar se va tripla până în 2030, ca urmare a schimbărilor aduse de pandemie.

”Plățile digitale, cum sunt cele efectuate cu telefonul mobil, cumpărarea unui bilet de autobuz prin SMS sau utilizarea unui cod QR pentru achitarea unor servicii erau posibile și înainte de pandemie. Ulterior, au accelerat puternic pentru că oamenii au evitat utilizarea numerarului în magazinele fizice și au apelat mai mult la comerțul online. Și observăm că trendul va continua și în următorii zece ani, iar industria financiară va trece printr-o transformare semnificativă pentru a ține pasul”, a declarat Diana Coroabă, Partener PwC România, Lider servicii financiare.

Raport PwC. Zonele cu cea mai rapidă creștere

Care vor fi zonele în care se va înregistra cea mai rapidă creștere:

  • regiunea Asia-Pacific, cu o creștere de 109% până în 2025, apoi de 76% până în 2030
  • Africa, (78%, 64%),
  • Europa (64%, 39%) și
  • America Latină (52%, 48%)
  • SUA și Canada vor avea un ritm mai lent (43%, 35%).

În ceea ce privește sondajul efectuat în rândul băncilor și al fintech-urilor, rezultatele au relevat că:

  • 89% dintre respondenți au fost de acord că orientarea către comerțul electronic va continua
  • 97% spun că va exista o orientare tot mai mare către plățile în timp real.

„Potrivit raportului, principalul atu în trecerea la plățile digitale sunt datele, care creează noi fluxuri de venituri pentru organizațiile financiare, dar care le expun și la riscuri de securitate cibernetică și confidențialitate a datelor. Plățile electronice generează aproximativ 90% din datele despre clienți utile pentru bănci, respectiv informații despre cine cumpără, ce, cât și când”, precizează reprezentanții PwC România.

Raportul global poate fi citit aici.

Citește și Fonduri Programul Rabla 2021: Bugetul, suplimentat cu 20 milioane de lei