Stiri: Finante

Raportarea financiară, simplificată pentru microîntreprinderi

24.10.2014

Firmele din România care se vor încadra în categoria microîntreprinderilor, conform normelor europene, vor beneficia de sistemul european de raportare financiară simplificat, specific acestei categorii de firme, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă și a două proiecte de Ordin de ministru, care transpun prevederile noii Directive europene privind raportările contabile, lansate în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Întroducerea în legislația națională a unei regim distinct pentru microîntreprinderi este opțională pentru statele membre ale Uniunii Europene.

Astfel, ţara noastră optează pentru transpunerea acestui regim în scopul de a simplifica și a reduce cheltuielile administrative pentru microîntreprinderi.

„Prin preluarea normelor comunitare în legislația națională și prin raportare la noile criterii prin care se definesc microîntreprinderile, MFP estimează că 94% din operatorii economici raportori (peste 608.000) vor beneficia de avantajele scutirilor și simplificărilor introduse la nivel comunitar”, au afirmat reprezentanţii MFP.

Principalele elemente de simplificare sunt cele referitoare la întocmirea unui bilanţ prescurtat şi a unui cont prescurtat de profit şi pierdere. Ambele componente ale situaţiilor financiare anuale vor cuprinde informaţii minime care trebuie prezentate, conform Directivei Europene.

Noile prevederi privind sistemul european de raportare financiară simplificat înlocuiesc sistemul simplificat de contabilitate introdus opțional începând cu anul 2011.