Stiri: Economie

Raportul MCV – Ce îmbunătăţiri a făcut România în combaterea corupţiei?

27.01.2016

Comisia Europeană a publicat astăzi cel mai recent raport privind măsurile întreprinse de România în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și combaterea corupției, în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).

Raportul prezintă progresele continue realizate în direcția îndeplinirii obiectivelor MCV și reliefează aspectele care necesită măsuri suplimentare.

„În cursul anului trecut, România și românii au dovedit că au voința de a lupta împotriva corupției și de a apăra independența sistemului judiciar. Demonstrațiile în masă împotriva corupției au evidențiat cât de importante sunt aceste probleme pentru cetățenii români. De-a lungul anului trecut, am constatat că sistemul judiciar și parchetul anticorupție au dat dovadă de profesionalism și de angajament, obținând rezultate bune în urmărirea penală a cazurilor de corupție”, a afirmat prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans.

Acesta a mai spus că este încurajator să vadă că România a continuat să realizeze reforme și că această tendință pozitivă a continuat în 2015. Confom lui, în 2016, aceste eforturi trebuie intensificate și axate pe prevenirea corupției și pe asigurarea condițiilor necesare pentru ca judecătorii să își poată îndeplini în continuare atribuțiile în mod corespunzător.

Astfel, per ansamblu, sistemul judiciar român a continuat să dea dovadă de profesionalism, demonstrându-și inclusiv capacitatea de adaptare la schimbările importante aduse Codului de procedură civilă și Codului de procedură penală, să depună eforturi în vederea unificării jurisprudenței și să fie pregătit să apere independența sistemului judiciar.

În același timp, mai multe recomandări din raportul privind MCV pe 2015 sunt în continuare valabile, ceea ce înseamnă că reforma nu se bucură de consensul general necesar pentru ca progresele înregistrate să devină durabile. Prin urmare, conform raportului, independența sistemului judiciar și respectarea hotărârilor judecătorești continuă să fie atacate.

„Parlamentul pune sub semnul întrebării reforma codurilor penale, iar deciziile acestei instituții de a le permite sau nu organelor de urmărire penală specializate în combaterea corupției să îi trateze pe parlamentari ca pe orice alți cetățeni nu se bazează nici în prezent pe criterii obiective. S-au adus îmbunătățiri în ceea ce privește măsurile de combatere a corupției generalizate, însă nu la scara necesară pentru soluționarea unei probleme sistemice, anvergura măsurilor și voința politică aferentă fiind insuficiente”, conform sursei citate.

În plus, consolidarea procesului de reformă trebuie sprijinită în continuare, pentru ca progresele realizate să devină ireversibile. Comisia salută angajamentul politic asumat de către guvern de a continua reformele și de a combate corupția.

„Anul 2016 va constitui un test în multe privințe. Măsura în care aspectele legate de integritate vor predomina în ceea ce privește numirile în posturi înalte din cadrul sistemului judiciar și controlul la care vor fi supuși candidații la viitoarele alegeri vor constitui indicii-cheie ale terenului câștigat de procesul de reforme. Menținerea tendinței favorabile reformelor și obținerea unor rezultate pozitive vor oferi, în egală măsură, indicii de durabilitate”, se mai precizează în raport.