Stiri: Agricultura

Rata de absorbtie a fondurilor europene

Rata de absorbție a fondurilor europene prin programul PNDR a ajuns la 48%

05.02.2019

Rata de absorbție pentru fondurile europene accesate prin PNDR 2014-2020 a ajuns la 48%, a anunțat Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Acesta a vorbit, ieri, despre ”Viitorul agriculturii românești în context european”, în cadrul Conferinței Naționale PNDR 2014-2020, ocazie cu care a abordat aspecte despre viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) 2021-2027, realizând, în același timp, și un bilanț al implementării PNDR, până în prezent.

Ministrul Agriculturii a mulțumit tuturor celor implicați în acest proces:

  • Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
  • Parlamentului României

Astfel, România a adus în țară banii pe care îi merită, punându-i la dispoziția fermierilor printr-un efort conjugat.

Rata de absorbție a fondurilor europene. Câți bani au intrat în România?

Astfel, 2,84 miliarde euro, care reprezintă plăți efectuate din FEADR în perioada 2017 – februarie 2019 și 4,801 miliarde euro, intrate în țară în perioada 2017-2019 februarie ca subvenții pentru sprijinirea producătorilor agricoli (din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), însumează peste 7,672 miliarde euro, fonduri intrate în perioada 2017 – februarie 2019, ce au alimentat spațiul rural din România.

Rata de absorbție a fondurilor europene. Politica Agricolă Comună

Referindu-se la noul exercițiu bugetar 2021-2027, ministrul Agriculturii a prezentat în linii mari câteva dintre elementele noii Politici Agricole Comune.

”În primul rând vom abandona Planul Național de Dezvoltare Rurală ca și concept, el se va stinge în exercițiul 2021-2027 dat fiind faptul că există un nou concept al Politicii Agricole Comune. Se păstrează cei doi piloni, plățile directe și cel de dezvoltare rurală, dar se topesc într-un nou concept anume acela de ”Plan Strategic Național”, care va aduna la un loc cele două culoare de alimentare europeană, înțelegând FEGA și FEADR. Acestea vor aduna la un loc o decizie de a putea transfera de la un pilon la altul sume care pot alimenta prin Planul Strategic Național dorințele statale, deciziile, dorințele care izvorăsc dintr-o cerință a satului românesc și dintr-o nevoie a fermierului român”, a subliniat ministrul Petre Daea.

Rata de absorbție a fondurilor europene. Principalul obiectiv

Astfel, ministrul Petre Daea a precizat că principalul obiectiv urmărit pentru noua PAC este trecerea de la conformitate la performanță. Totodată, ministrul a punctat că în ultima perioadă Politica Agricolă Comună ne-a ajutat să ne dezvoltăm. Conform lui, fermierii sunt mult mai bine pregătiți, iar fondurile de la UE au ajutat agricultura românească să evolueze.

Din acest motiv nu trebuie să pierdem nicio secundă pentru a construi, împreună cu celelalte țări, o Politică Agricolă Comună.

Citește și Fonduri europene pentru companii. Ce programe sunt disponibile în 2019?