Rata de ocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti, peste 90%

21.04.2017

În primele trei luni din 2017, livrările de spaţii noi de birouri moderne din Bucureşti au fost limitate, fiind finalizaţi doar 11.000 de metri pătraţi. Astfel stocul a avansat uşor, până la nivelul de 2,55 milioane de metri pătraţi, conform Cushman & Wakefield Echinox.

Pe de altă parte, în primul trimestru, volumul total al tranzacţiilor cu spaţii de birouri moderne din Capitală a fost de peste 110.000 mp, de 10 ori mai mare faţă de livrări, 50% reprezentând cerere netă, adică contracte noi de închiriere şi preînchiriere sau extinderi ale companiilor existente.

Aşadar, pentru prima oară în ultimii opt ani rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a scăzut sub nivelul de 10%, până la 9,8%, spaţiile neocupate fiind de aproximativ 250.000 de metri pătraţi. În perioada 2009 – 2010, după instalarea crizei, rata de neocupare a birourilor din Bucureşti atinsese nivelul de 18%.

Rata de neocupare a spaţiilor de birouri

„Piaţa de birouri din Bucureşti a avut o evoluţie sănătoasă în ultimii ani, astfel că, în ciuda unei creşteri substanţiale a stocului, rata de neocupare a spaţiilor s-a redus sub pragul psihologic de 10%, plasându-se în zona pieţelor stabile. Acest lucru se datorează atât creşterii sectoarelor IT şi BPO, cât şi maturizării dezvoltatorilor, care au livrat clădiri adaptate cererii actuale, în zone consacrate, cu acces la mijloace de transport în comun, astfel că majoritatea spaţiilor livrate în ultimii ani au fost rapid absorbite”, a declarat Mădălina Cojocaru, Partner – Office Agency în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Rate de neocupare sub media pieţei se înregistrează în CBD (9,1%), precum şi în cele mai dinamice zone din ultimii ani, respectiv Vest (4,6%) şi Barbu Văcărescu – Floreasca (5,9%). Rata de neocupare a scăzut în ultimii ani şi în zona Pipera Nord, până la 31%, dar se situează în continuare peste media pieţei.

Companiile din sectoarele Tehnologie şi Telecomunicaţii, Financiar şi Manufactură/ Industrial au continuat şi în prima parte a acestui an să fie cele mai dinamice.

Estimări pentru întregul an 2017

În 2017, nivelul livrărilor de spaţii moderne de birouri din Bucureşti este estimat să depăşească 150.000 mp, 40% din aceste spaţii urmând a fi livrate în zona de Vest.

Conform studiului, o serie de proiecte au fost amânate pentru anul 2018, astfel că pentru anul următor ne aşteptăm la un volum al livrărilor de peste 300.000 de metri pătraţi. Drept urmare, estimăm că la finalul anului 2018 stocul modern de birouri din Bucureşti ar putea atinge pragul de 3 milioane de metri pătraţi.

 

 

Citiți și despre: