Rata mortalitatii infatile din Romania

Rata mortalității infantile din România, de două ori mai mare decât în UE

28.12.2018

Rata mortalităţii infantile din țara noastră rămâne de două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene. În plus, în cazul copiiilor care mor înainte de a împlini vârsta de un an, decesele survin cel mai adesea din cauze prevenibile sau tratabile, dacă sistemul medical ar fi suficient de pregătit pentru a-i salva. Sunt judeţe unde rata mortalităţii infantile este dublul mediei pe ţară şi chiar aproape triplă faţă de Bucureşti şi oraşele mari, unde maternităţile sunt mai bine dotate.

Rata mortalității infantile din România. 7,2 la 1.000 de copii născuți

Media naţională a ratei mortalităţii infantile a fost, în 2017, de 7,2 la 1.000 de copii născuţi vii. Cauza principală a fost reprezentată de naşterile premature. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

Totuși, rata mortalităţii infantile a scăzut semnificativ după căderea comunismului, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute: de la 8.471 de decese în 1990 (1.850 de decese în 2011, 1.812 în 2012, 1.680 în 2013, 1.634 în 2014, 1.493 în 2015), la 1.386 în 2016.

Rata mortalității infantile din România. Județele vulnerabile

În plus, se remarcă un clivaj dramatic între judeţele vulnerabile socio-economic şi judeţele cu un grad mai ridicat de dezvoltare şi, prin urmare, cu un sistem medical mai bine dotat. Or, atunci când vorbim despre intervenţia medicală la nou-născut, lipsa aparaturii medicale într-o maternitate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Astfel, tabloul statistic al mortalităţii infantile plasează judeţul Botoşani în fruntea listei, cu o rată de 12,9 la mia de copii născuţi vii, urmat îndeaproape de:

  • Călăraşi – 12,5 la mie,
  • Caraş-Severin – 11,5 la mie,
  • Sălaj – 11,3 la mie,
  • Vrancea – 11,1 la mie.

La polul opus găsim judeţul Cluj şi municipiul Bucureşti, ambele cu o rată a mortalităţii infantile de 4,8 la mia de copii născuţi vii.

Rata mortalității infantile din România. 23 de județe depășesc media pe țară

În total, sunt 23 de judeţe care depăşesc media pe ţară, în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. Cei mai mulţi copii sub un an au murit în municipiul Bucureşti – 95, urmând judeţele

  • Iaşi – 59,
  • Suceava şi Constanţa – 57,
  • Timiş – 56,
  • Braşov şi Botoşani – 47.

Rata mortalității infantile din România. Ce spun reprezentanții Salvați Copiii?

„Rata mortalităţii infantile este un bun criteriu pentru a vedea nu doar distanţa enormă dintre România şi statele mai dezvoltate din Uniunea Europeană, ci şi clivajele care există în ţară. Sunt judeţe unde rata mortalităţii infantile este de două ori mai mare decât cea a marilor oraşe, unde există maternităţi de gradul III, dotate cu aparatură medicală performantă. Aici ajung însă nou-născuţi prin transfer, din întreaga ţară, ceea ce duce la o problemă a supra-aglomerării, a insuficienţei incubatoarelor. Este nevoie de o investiţie constantă şi consistentă în maternităţi”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Investiţia în maternităţi

Țara noastră se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală. Cu toate că necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar 300 de locuri, reprezentând aşadar 50% din capacitatea de a îngriji nou-născuţii prematuri.

În total, există 23 de unităţi medicale de nivel 3, dintre care 9 în Bucureşti.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România: 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Ultimul proiect naţional de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală datează din 2007.

Rata mortalității infantile din România. Redirecționare a 20% din impozitul pe profit

”Tocmai de aceea, Salvaţi Copiii România a identificat, de-a lungul celor şapte ani de campanie pentru reducerea mortalităţii infantile, mecanisme de finanţare care să acopere componenta de intervenţie, pentru că salvarea vieţilor copiilor născuţi prematur este o urgenţă”, conform organizației.

Din fondurile colectate între 2012 şi 2017 din direcţionarea a 20% din impozitul pe profit, Salvaţi Copiii a dotat maternităţile cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuţi prematur. Valoarea acesteia se se ridică la 1.679.504 euro.

Citește și Investiții în stațiunile balneare și balneoclimaterice din România

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Rata mortalității infantile din România, de două ori mai mare decât în UE

  1. Pingback: E.ON Duo. Avantajele pachetului promotional | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - Rata mortalității infantile din România, de două ori mai mare decât în UE

Comentariile nu sunt permise.