Stiri: Stiri

Ratele la creditele în lei ar urma să scadă

06.08.2013

Reducerea dobânzii cheie de la 5 procente la 4,5 se va reflecta în scăderea ratelor la creditele efectuate în lei într-o perioadă cât mai scurtă. Consiliul de Administrație al BNR a luat decizia de a reduce această valoare, luând prin surprindere analiștii financiar bancari care anticipau inițial o reducere la doar 4,75 la sută.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu a precizat că speră ca transmisia semnalului de reducere a dobânzii la cheie să fie mai rapidă decât în trecut în ceea ce priveşte ratele de dobândă pentru creditele în lei. Domnia sa a continuat.

”Noi sperăm, nu aş spune că mă aştept. Speranţa este legată, în principal, de faptul că mai devreme sau mai târziu, eu sper să fie mai devreme, băncile vor realiza că este în interesul lor să se apropie mai multe de clienţi. Este sursa lor principală de câştig şi de evitare a unor situaţii mai dificile pentru ele, pentru bănci. Depinde cât de repede înţeleg şi ele şi vor acţiona pe plan intern, pentru ca această speranţă să devină o realitate”, a declarat acesta, conform Bursa.

Isărescu a mai spus că scăderea dobânzii de politică monetară va ajuta „foarte mult” noua formulă a programului „Prima Casă”, prin care se acordă împrumuturi exclusiv în lei.

Sursă: Bursa.ro