Stiri: Finante

Rating Romania 2021

Rating Fitch: Anunţul făcut de Ministerul de Finanţe

26.04.2021

Rating Fitch. Agenția de evaluare financiară Fitch a reconfirmat aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și a perspectivei negative, anunţă Ministerul de Finanţe.

Decizia de a reconfirma poziția ţării noastre în categoria ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii (investment grade) este susținută atât de nivelul moderat al datoriei publice, cât și de evoluția pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor și a indicatorilor de guvernanță și dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare față de țările comparabile.

Rating Fitch. Atenuarea riscurilor pe termen scurt

În evaluarea realizată, Fitch menționează atenuarea riscurilor pe termen scurt prin inițiativele guvernului referitoare la salarizarea personalului din sectorul public și la modificarea legii pensiilor și recunoaște eforturile de consolidare fiscală și planurile guvernului de implementare a reformelor. Totodată, apreciază că România se bucură de un management solid al datoriei publice.

În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere medie de 5,8% în perioada 2021-2022. Nivelul este peste media țărilor din aceeași categorie de risc. Avansul va veni datorită impulsului puternic al investițiilor și a redresării treptate a exporturilor și a consumului privat.

Măsuri necesare

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătățirea ratingului de țară sunt:

  • stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementării eficiente a unor reforme în domeniul cheltuielilor publice și a unor planuri credibile de creștere a veniturilor
  • îmbunătățirea susținută a nivelului datoriei externe

Citeşte şi Ratingul României 2021. Veste bună de la Standard & Poor’s