Stiri: Economie

Rating România noiembrie 2023.

Moody’s a reconfirmat ratingul României

08.11.2023

Rating România noiembrie 2023. Agenția de rating Moody’s a reconfirmat în noiembrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3 pentru datoria pe termen lung și P-3 pentru datoria pe termen scurt, precum și perspectiva stabilă.

Perspective robuste de creștere

Confirmarea ratingurilor reflectă, în opinia agenției, perspectivele robuste de creștere pe termen mediu ale României, susținute de fondurile alocate de Uniunea Europeană și fluxurile de investiții străine directe.

„Vedem că cele mai respectate agenții de rating din lume reconfirmă stabilitatea economică a României. După Fitch și S&P, Moody’s vine cu o nouă confirmare a faptului că Guvernul actual a luat măsurile necesare și corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizelor recente, precum și pentru asigurarea unor finanțe publice sustenabile. Angajamentul nostru pentru buna guvernare și reformele economice, a condus la această perspectivă din partea agențiilor de rating.

Este un anunț care contribuie la menținerea unui climat economic favorabil, la reducerea costurilor de finanțare și la promovarea investițiilor în țara noastră. Cu toate acestea, este important de subliniat că, în ciuda acestei vești pozitive, mai avem foarte mult de muncă. Nevoia de a continua reformele și măsurile care asigură consolidarea fiscal-bugetară rămân prioritățile Ministerului Finanțelor, pentru a promova dezvoltarea economică durabilă și a securiza investițiile din fonduri europene” , a declarat ministrul Marcel Boloș.

Rating România noiembrie 2023.O creștere economică de 2%

Conform agenției, economia României va înregistra o creștere de 2% în anul 2023, respectiv de 3,2% în 2024 și 3,5% în 2025 în linie cu potențialul de creștere al economiei, perspectivele favorabile fiind susținute de niveluri ridicate de investiții străine directe și de alocări de fonduri în cadrul programelor Uniunii Europene.

De asemenea agenția apreciază că tendința de creștere rapidă a productivității muncii va continua, pe măsură ce România va reduce ecartul față de economiile europene mai avansate, iar reformele și investițiile din PNRR și din alte instrumente vor începe să aibă un impact asupra potențialului de creștere al economiei.

Nivelul datoriei publice

Agenția mai preciează că deși nivelul datoriei publice este la un nivel confortabil, există riscul deteriorării treptate în condițiile materializării unor deficite bugetare ridicate și a creșterii costurilor de finanțare.

Principalii factori ce pot contribui la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt reducerea semnificativă și durabilă a deficitului fiscal și a deficitului de cont curent. Totodată, consolidarea suplimentară a potențialului de creștere a economiei și a sustenabilității fiscale a Guvernului prin adoptarea de reforme în cadrul PNRR poate reprezenta un alt factor pozitiv.

Înrăutățirea ratingului de țară sau a perspectivei se pot materializa în condițiile în care Guvernul nu ar implementa măsuri pentru a obține o consolidare fiscală în vederea reducerii deficitelor, incapacitatea de a implementa reformele asumate prin PNRR și accesarea finanțării aferente precum și o escaladare a tensiunilor geopolitice regionale.

Cele mai importante agenții de rating confirmă stabilitatea economică a României

Și agenția de rating Fitch a reconfirmat în data de 8 septembrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.

De asemenea, agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 13 octombrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.

Citește și Impozitarea muncii în România: Unde se situează țara noastră, comparativ cu alte state europene?