Stiri: Finante

Ratingul de tara al Romaniei

Ratingul României a fost reconfirmat de Standard & Poor’s. Mesajul transmis de Ministerul de Finanţe

07.12.2020

Rating România Standard & Poor’s. Agenția de rating a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum şi perspectiva negativă.

Decizia agenției are la bază nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe, dar și convingerea că guvernul care va fi numit după alegerile generale din decembrie anul curent va reduce dezechilibrele fiscale și va continua să ofere un sprijin fiscal amplu care să încurajeze redresarea economică în 2021.

Rating România Standard & Poor’s. Politica fiscală

În opinia Standard & Poor’s, deciziile privind politica fiscală din ultimii ani reprezintă motivul erodării sustenabilității finanțelor publice în România. Pe de altă parte, agenția a remarcat efortul actualului guvern de a răspunde pandemiei COVID-19 prin adoptarea unui pachet de măsuri fiscale și economice. Amploarea acestora a fost estimată la 3% din PIB. Pachetul este destinat protejării companiilor și a locurilor de muncă.

Standard & Poors anticipează o revenire a economiei începând de anul viitor și o reluare a creșterii PIB cu 4% în anul 2021. De asemenea, agenția estimează că economia României va reveni la nivelul din anul 2019 începând cu 2022.

Rating România Standard & Poor’s. Mesajul transmis de ministrul de Finanţe

„Anunțul Standard & Poor’s este o dovadă în plus că Guvernul actual a luat măsurile necesare și corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei declanșate de pandemia COVID-19, precum și pentru asigurarea unor finanțe publice sustenabile. Prioritățile Ministerul Finanțelor Publice, în perioada imediat următoare, rămân implementarea măsurilor de sprijin pentru diminuarea efectelor negative ale actualei crize sanitare fără precedent precum și adoptarea măsurilor necesare pentru relansarea rapidă a economiei României”, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Agenția consideră că factorii principali care ar putea contribui la îmbunătățirea perspectivei sunt asigurarea de către viitorul guvern a unei consolidări fiscale reale, care să conducă la stabilizarea finanțelor publice și a poziției externe a ţării noastre.

Citeşte şi Licitaţie 5G România. Anunţul făcut de ANCOM