Rata somajului octombrie 2020

Moody’s reconfirmă ratingul de țară al României

27.08.2018

Agenția de evaluare Moody’s menține calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală.

„Anunțul Moody’s arată faptul că țara noastră are o creștere economică solidă, care se va menține și în următorii ani. Această perspectivă de creștere și nivelul moderat al datoriei publice sunt motive de încredere pentru investitori în economia românească”, a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice.

Puncte forte

  • potențialul robust de creștere economică pe termen mediu în contextul provocărilor existente de continuare a reformelor structurale;
  • capacitatea fiscală moderată, susținută de nivelul scăzut al datoriei publice, în ciuda riscurilor asociate de politicile fiscale prociclice;
  • capacitatea instituțională moderată, care reflectă progresele înregistrate de România de când este membră a Uniunii Europene;
  • expunerea moderată la riscurile externe.

Pentru următorii doi ani, agenția estimează o creștere a PIB-ului real cu 4% în 2018, respectiv de 3,5% în 2019. În plus, se estimează ca dinamica investițiilor să se îmbunătățească, în condițiile in care consumul privat va continua sa fie principalul factor de creștere, iar contribuția exporturilor nete va rămâne negativă.

Moody’s a mai anunţat că factorii care pot duce la o îmbunătățire a ratingului de țară au în vedere măsurile fiscale și externe, însoțite de o mai mare predictibilitate și credibilitate a acestora.

De asemenea, punerea în aplicare a reformelor structurale menite să sprijine mediul de afaceri și să soluționeze deficitul de infrastructură vor avea un impact pozitiv asupra creșterii pe termen lung.

 

 

 

 

Citiți și despre: